2018-12-11 02:17


Estimări ale Fondului Proprietatea. Statul ar putea obţine 3,5 miliarde de euro din listarea unor pachete minoritare ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

 |  15:59
Estimări ale Fondului Proprietatea. Statul ar putea obţine 3,5 miliarde de euro din listarea unor pachete minoritare ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica
Hidroelectricaşi Nuclearelectrica ar putea obţine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea labursă a unor pachete minoritare de acţiuni, sume pe care le-ar putea folosipentru achiziţii în ţară sau în afara României, a declarat managerul de fond alFondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny.

"Pentru Hidroelectrica estimăm că poate scoate 2,2miliarde de euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obţine 1,3 miliardede euro, fără ca statul să piardă controlul. Ar putea folosi banii pentruachiziţii în ţară sau în afară", aafirmat Konieczny, care este şi vicepreşedinte executiv la Franklin TempletonInvestments. Compania Franklin Templeton este administratorul FonduluiProprietatea. El a adăugat că din cauza contractelor bilaterale (cu “băiteţiideştepţi”, n.n.) Hidroelectrica a pierdut 800 milioane de lei din profit în2009. "Ce se întâmplă la Hidroelectrica plătim cu toţii. În 2009 companiaa aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelorbilaterale", a spus Konieczny.

Franklin Templeton crede că statul ar putea derula oofertă de listare pentru un pachet de 36% din acţiunile Hidroelectrica,rezultate în urma unei majorări de capital, o operaţiune similară urmând să fiederulată pentru 43% din acţiunile Nuclearelectrica.

Astfel, statul ar rămâne în continuare acţionarmajoritar, cu câte 51% din acţiunile fiecărei companii, faţă de participaţiiledin prezent, de 80% la Hidroelectrica şi 90% la Nuclearelectrica.

Totodată, participaţiile Fondului Proprietatea ar urma săscadă de la 20 la 13% în cazul Hidroelectrica şi de la 10 la 6% laNuclearelectrica.

GregKonieczny s-a referit şi la privatizarea Petrom, cel mai mare producător depetrol şi gaze din România, care în 2004 a fost privatizat cu grupul austriacOMV. "Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poatepreţul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar înainte de privatizarePetrom nu făcea bani", a precizat sursa citată. Konieczny a arătat că dacăPetrom nu ar fi fost privatizat, probabil că preţul benzinei ar fi fost acum 8lei pe litru. Petrom vinde în prezent carburanţi inclusiv cu peste 6 lei pelitru, după majorări succesive de la începutul anului. El a explicat că preţulbenzinei ar fi fost peste cel din present, pentru că ar fi reflectat costurilefoarte mari pe care Petrom le înregistra înainte de privatizare. "Un motivera managementul companiei înainte de privatizare. Erau costuri foartemari", a explicat Konieczny.

Managerul de fond al FP s-a arătat nedumerit de termenul"management privat" vehiculat de câţiva ani de conducereaMinisterului Economiei, ca soluţie la eficientizarea unor companii de stat. "Ceînseamnă a privatiza managementul? Am întrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nuam mai auzit această exprimare în alte ţări. Este greu să găseşti manageri careau stat în funcţie în România mai mult de doi ani. Ministerul i-a totschimbat", a mai spus Konieczny.

Potrivit managerului Fondului proprietatea, măsurile caretrebuiesc luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementulprofesionist, guvernanţă corporativă, oferte publice pentru listarea la bursă,prin care companiile să atragă fonduri pentru investiţii, iar Guvernul să nupiardă controlul acestor societăţi. "Listările la Bursa de la Bucureştisusţin lichiditatea şi ajută la dezvoltarea pieţei de capital", amenţionat Konieczny.

Franklin Templeton a arătat la începutul anului că vaîncerca să convingă Guvernul să listeze la bursă producătorii de energieHidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Anterior, Ministerul Economiei a anunţat că va lansa latranzacţionare la BVB, până la finele anului, acţiuni reprezentând câte 15% dincapitalul Romgaz, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...