2018-12-17 16:32


Eugen Teodorovici: Firmele amendate de ANAF care au obţinut decizie în instanţă vor primi banii înapoi

 |  07:30
Eugen Teodorovici: Firmele amendate de ANAF care au obţinut decizie în instanţă vor primi banii înapoi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, că firmele care au fost amendate de ANAF în urma controalelor şi au obţinut decizie în instanţă de anulare vor primi banii înapoi.

"Aceste referiri la acea prevedere, care săptămâna viitoare se va regla în Parlament, aceea care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obţine în instanţă câştig de cauză, să-şi recupereze banii, ceea ce într-adevăr nu se poate accepta. Şi fără acţiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament", a precizat Eugen Teodorovici.

Cei care au câştigat în instanţă dreptul de recuperare a banilor în urma sancţiunilor aplicate de ANAF vor primi sumele respective din partea statului, modificare prevederii aplicându-se retroactiv.

Avocatul Poporului a sesizat CCR în cazul OUG 8/2015, care prevede şi legiferarea bacşişului, pe motiv că nereturnarea unei amenzi după decizia instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF este neconstituţională.

Instituţia a precizat, într-un comunicat de presă, că a sesizat Curtea Constituţională privind excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Avocatul Poporului consideră că actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

”În plus, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat”, a precizat Avocatul Poporului.

Potrivit acestuia, măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara legii.

Avocatul Poportului mai precizează că OUG 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedură care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-16

TAGURI: eugen, teodorovici, firma, amendat, anaf, obtine, decizie, instanta, primeste, bani, inapoi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VINTU SOARE
16 Mai 2015

NOI ROMANI CAND VOM FOLOSI RATIUNEA si LOGICA IN ACTUL DE GUVERNARE pentru binele tarii, CA IN POLITICA E DESTUL DE GREU DE PUS ACEASTA PROBLEMA, daca nu cumva e imposibil?????????????? Joe Hockey, ministrul australian al Trezoreriei, a anunţat că Guvernul va introduce o taxă îndreptată împotriva a 30 de multinaţionale, pe care nu le-a nominalizat însă dar despre care a spus că „sunt evidente”. Hockey a menţionat că „marile corporaţii mută profitul făcut în Australia departe de această ţară, în paradisuri fiscale sau în jurisdicţii cu taxe mici”. Legea prezentată de ministru drept „prima de acest fel la nivel mondial” va fi introdusă marţi în Parlament. Giganţii IT Google, Apple şi Microsoft sunt printre firmele frecvent acuzate de transferul profiturilor realizate local în diverse state cu regim fiscal mai prietenos. Presa internaţională notează că, prin iniţiativa taxei de penalizare pentru astfel de companii, Australia se alătură Marii Britanii, în legislaţia căreia există deja taxarea pentru cei care încearcă să evite prin externalizare impozitarea profitului. Ministrul Hockey susţine însă că textul australian merge „mult mai departe” decât actuala legislaţie britanică. Se estimează că proiectul, odată adoptat de Parlament, va intra în vigoare la începutul anului viitor. Declaraţia oficialului vine cu o zi înainte de publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru următorul an financiar şi a politicii fiscale multi-anuale. O mare parte din veniturile bugetului australian provine din concesiunile miniere pentru exploataţiile de fier sau cărbune. Însă, conform Guvernului, scăderea preţului la minereul de fier a pus guvernul în faţa unor pierderi de venituri de miliarde de dolari. În ciuda acestui fapt, autorităţile spun că bugetul va înregistra un excedent.
CROCODILUL FLAMAND
16 Mai 2015

popandaul KIMJONG-FONTA si-a umplut chilotzeii de DOOOODOOOOO...si bate in retragere
ANONIM
18 Mai 2015

BIZDARULE eficientizeaza sitemul resurselor bugetare, metodele de colectare a taxelor si impozitelor si redu la maxim risipa bugetului. Dai resposabilitate in reducerea evaziunii fiscale la ZERO in PORTURILE MARITIME si PORTUARE din jud Constanta lui BASESCU, MAZARE, ETC si tu lasa bizdareala zilnica, saptamanala si lunara pt cand vei pleca in C.O..Ce zici broscare sau gustere de Rosiori, care ajusasi mare trezorier??Te-ai dus cu o armata ANAF in zilele de 1-2 MAI a.c. in jud CT si nu ai gasit macar un container in PORT in neregula, ati alergat dupa mici si bere fi-var rusine sa va fie de autoritati ce rahat, asta inseamna ca nu tu ai nici 1,5 neuroni.
Random imageUltimele stiri


loading...