2017-01-19 11:29

ECONOMIE


Euribor la trei luni a coborât sub dobânda de referinţă a BCE

 |  15:09

Dobânda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operaţiunilor de creditare pe piaţa interbancară europeană, a scăzut luni sub nivelul de 1%, dobânda de referinţă practicată de Banca Centrală Europeană, în aşteptarea unui nou val de lichidităţi ce va fi eliberat pe piaţă săptămâna aceasta de BCE, transmite Reuters.

Rata Euribor la trei luni a scăzut luni la 0,997%, de la nivelul de 1,006% înregistrat vineri, arată datele European Banking Federation. Este vorba de cel mai scăzut nivel înregistrat de Euribor după luna ianuarie 2011.

Chiar dacă rămân în continuare peste cel mai scăzut nivel, de 0,634%, înregistrat la începutul lui 2010, ratele Euribor la trei luni au scăzut cu aproape o treime după ce Banca Centrală Europeană a decis la data de 21 decembrie 2011 să acorde credite pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro.

Instituţia de la Frankfurt vrea să demareze săptămâna aceasta cea de-a doua fază a operaţiunii de refinanţare pe termen lung (LTRO), analiştii estimând că alte 500 de miliarde de euro vor fi injectate în sistemul bancar.

Graţie primei injecţii de lichidităţi derulată în luna decembrie, băncile au evitat o criză a creditului şi au putut să continue să acorde credite gospodăriilor şi companiilor. În plus, creditele pe trei ani de la BCE au avut un impact pozitiv şi asupra pieţelor europene de obligaţiuni, în special în Spania şi Italia.

În pofida succesului aparent al programului BCE, instituţia de la Frankfurtvrea ca cea de-a doua injecţie să fie şi ultima fiind îngrijorată de posibilitatea ca băncile să devină mult prea dependente de aceste fonduri. Spre deosebire de perioadele normale, cantitatea enormă de lichiditate de pe piaţă ţine dobânzile pe termen scurt mult sub dobânda de referinţă a BCE de 1%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: Euribor, BCE, dobandaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image