2017-01-19 17:30

ECONOMIE


Euro, cu un picior în groapă şi cu muchia pe margine

 |  21:00
Euro, cu un picior în groapă şi cu muchia pe margine

Oamenii de afaceri consideră că există o posibilitate solidă ca moneda europeană “să moară”. Mai mult, aceştia cred că BNR face o mare greşeală că îşi păstrează ţinta de adoptare a monedei unice europene, în timp ce alte ţări nu se grăbesc. Mai mult, omul de afaceri Dinu Patriciu a menţionat că adoptarea euro a făcut mult rău Greciei.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, a declarat referior la adoptarea euro că ne trebuie alt obiectiv de mobilizare naţională. „Trebuie să fim realişti, mândria din jurul adoptării euro s-a cam diluat. Personal, înţeleg menţinerea acestui obiectiv pentru a păstra o anumită rigoare economică. Totuşi, ar trebui să încercăm să păstrăm ideea de rigoare economică separată de adoptarea euro”, a spus Florin Pogonaru, preşedintele AOAR. În privinţa situaţiei generale a monedei europene, preşedintele Pogonaru a declarat că s-a indus o stare generală de pesimism teribil în zona euro. „Practic, dacă euro are nişte întâmplări mai nefericite, noi vom ieşi foarte prost. Moartea euro, dacă va surveni, nu va fi un proces brusc. Totuşi, hai să încercăm să nu facem din euro un fetiş. Una peste alta, trebuie să internalizăm şi posibilitatea morţii euro”, a conchis Pogonaru.

Dinu Patriciu: Euro va muri

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că moneda unică europeană va muri. "Nu ştiu cât mai are de trăit, depinde de sumele pompate din banii contribuabililor, până când aceştia se vor plictisi în tot felul de ajutorări falimentare", a spus al doilea cel mai bogat român, conform Top 300 Capital. Potrivit lui Patriciu, BNR face o foarte mare greşeală stabilind ca ţintă adoptarea euro. "Adoptarea monedei unice nu numai că a fost o măsură prematură, a fost abuzivă, inutilă şi nocivă. După introducerea monedei euro s-a produs un decalaj de competitivitate între nordul şi sudul continentului", a mai spus omul de afaceri. El şi-a argumentat declaraţia precizând că nu se pot pune culturi diferite sub aceeaşi umbrelă monetară, iar din această diferenţă de competitivitate pornită de la diferenţe de tradiţii şi de cultură, niciodată un grec, un român, un italian sau un spaniol nu va avea aceeaşi productivitate ca şi un neamţ. Referitor la situaţia financiară a Greciei, Patriciu a susţinut că greşeala fatală a fost tocmai adoptarea euro. "Grecia nu va fi salvată nici în 300 de ani, nu în 30 de ani. Greşeala fatală a Greciei a fost adoptarea euro, pentru că este o unitate de măsură falsă faţă de modul ei de a produce. Când citesc despre situaţia din Grecia văd situaţia din România de azi, pentru că exct de aceleaşi racile suferim şi noi", a mai adăugat Patriciu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-09-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image