2017-01-17 13:11

ECONOMIE


Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni

 |  14:34
Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni

Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut vineri la 4,3598 lei/euro, şi s-a apropiat de nivelul maxim istoric, într-o piaţă în care dealerii cred că BNR a continuat să intervină indirect în piaţă pentru a susţine moneda naţională, deşi a vândut volume mai mici de valută decât în zilele precedente.

Un curs mai ridicat decât cel de vineri a fost afişat de banca centrală în urmă cu 17 luni, la 30 iunie 2010, când euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei.

Rata de referinţă publicată de Banca Naţională a României (BNR) este cu 0,34 bani peste paritatea de joi, de 4,3564 lei/euro. "Judecând după mişcările cursului, cel mai probabil BNR a continuat să intervină indirect în piaţă, însă a vândut volume mici de euro, pentru că şi piaţa înregistrează rulaje reduse, tipice pentru o şedinţă de vineri. Practic, constant a fost un vânzător de euro, care după ce a readus cursul aproape de 4,36 lei/euro, l-a ţinut în jurul acestui nivel. De altfel, prin intervenţiile din ultimele zile s-a văzut că BNR vrea să oprească o depreciere rapidă", a afirmat un dealer.

Adrian Mitroi: Un leu slab nu reprezintă neapărat un aspect negativ

Analistul financiar Adrian Mitroi a declarat, la The Money Channel, că un leu slab nu reprezintă neapărat un aspect negativ, în condiţiile în care economia mondială se află în degringoladă şi e plin de ştiri care influenţează pieţele.

"Un leu slab nu înseamnă neapărat un aspect negativ. Trecem printr-o degringoladă a economiei mondiale, plină de ştiri care influenţează pieţele. Este important că euro se întăreşte uşor în faţa dolarului. (...) Momentan există foarte multe constrângeri pe pieţele de capital. Toată lumea se confruntă cu o criză de lichiditate. Creşterea economică nu se întrevede pe termen mediu, pentru a ne da speranţe şi optimism", spus Mitroi.

Potrivit acestuia, "volatilitatea şi austeritatea sunt o stare de normalitate acum. Aici ne aflăm şi cu asta trebuie să ne obişnuim. Între aceste două concepte se va merge pentru o bună perioadă de timp". 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image