2017-01-16 19:44

ECONOMIE


Euro, o raritate la casele de schimb

 |  21:00
Euro, o raritate la casele de schimb

Moneda europeană a devenit o adevărată raritate la casele de schimb valutar din Capitală, majoritatea neavând nici măcar 10 euro în casă. Explicaţia analiştilor economici ar fi că această situaţie este datorată politicii monetare practicate de BNR pentru a menţine un curs stabil al monedei euro.

În ultima perioadă au apărut zvonuri conform cărora casele de schimb valutar din Bucureşti - cu excepţia celor din incinta băncilor, care vând mult mai scump - nu mai au euro la vânzare. Într-un raid pe la zece exchange-uri de pe Bulevardul Magheru am constatat că doar la un singur astfel de operator se aflau în casă 1.900 de euro disponibili la vânzare, celelalte  „lăudându-se” cu doar 100 de euro sau chiar cu... nimic.

Un angajat al unei case de schimb ne-a declarat că săptămâna trecută au fost zile în care nu au avut deloc euro în casă. „A mai venit lumea şi a mai vândut 10, 20 de euro, apoi a venit cineva şi i-a cumpărat pe toţi. Acum am 30 de euro”, ne-a declarat angajatul.

Proprietarul unei alte case de schimb valutar pe care l-am intervievat, şi care de asemenea a declarat că săptămâna trecută nu a avut deloc euro la vânzare, crede că oamenii preferă să ţină banii la saltea, în aşteptarea unei aprecieri a acestei monede. „Probabil că aşteaptă să mai crească. O groază de oameni au tot venit să cumpere 200-300 de euro, dar n-am de unde să le dau”, ne-a spus respectivul patron.

Şerbănescu: Moneda rea o scoate de pe piaţă pe cea bună

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că lipsa monedei europene din casele de schimb valutar se datorează politicii monetare practicate de BNR, sub presiunea FMI-ului.” Politica împotriva flexibilităţii cursului pe care guvernatorul Isărescu o practică, la comanda mediului bancar extern, duce la astfel de efecte. România este o ţară euroizată, unde salariile sunt în lei. Creditarea e în euro, preţurile au la bază cursul euro, iar salariile sunt încă în lei. Ce se întâmplă acum este că moneda rea scoate de pe piaţă moneda bună. Lumea nu mai scoate la bătaie euro, mai ales din cauză că actualul curs de schimb nu exprimă realitatea. Aşa era şi pe vremea metalelor preţioase. Oamenii plăteau cu argint şi ţineau aurul la saltea. Lumea îşi pune baza acum în euro şi din cauza semnalelor venite din partea UE. Preferă să ţină euro la saltea şi să meargă pe lei. Nu au cum să mai economisească lei. O monedă nu rămâne brează când economia ei se prăbuşeşte. Cauza finală a acestei situaţii nefericite este cursul. Dacă BNR ar da drumul cursului, pentru ca acesta să îşi urmeze direcţia firească, atunci poate că ar mai circula euro pe piaţă”, ne-a declarat analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-18

TAGURI: euro, BNR, curs valutar, case de schimb, serbanescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image