2018-12-10 15:09


Euro se apreciază, francul revine pe creştere

 |  14:44
Euro se apreciază, francul revine pe creştere

Banca Naţională a României (BNR) a afişat vineri un curs de referinţă de 4,2669 lei/euro, cu 0,24% mai mare faţă de şedinţa precedentă, în vreme ce dolarul american a crescut cu 0,85% în raport cu moneda naţională, ajungând la 2,9796 lei/dolar. Joi, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2567 lei/euro şi 2,9544 pentru un dolar american. Totodată, BNR a afişat  un curs de referinţă de 3,7683 lei pentru un franc elveţian, cu aproape 4 bani peste nivelul de 3,7275 lei din şedinţa anterioară.

Săptămâna trecută, francul elveţian depăşea pentru prima dată pragul de 4 lei, atingând pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elveţian, după care au urmat patru şedinţe consecutive de apreciere a leului faţă de francul elveţian.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat miercuri că va continua măsurile pentru stoparea apecierii francului elveţian prin creşterea lichidităţii pe piaţa monetară şi prin majorarea depozitelor la vedere ale băncilor de la 120 miliarde franci elveţieni la 200 miliarde franci elveţieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luată la o săptămână de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elveţieni la 120 de miliarde de franci elveţieni. Totuşi, francul elveţian a continuat să se aprecieze în raport cu euro, în ciuda încercărilor autorităţilor elveţiene de a slăbi moneda locală.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune că România nu are o problemă de dimensiunile celor din alte ţări în ceea ce priveşte francul elveţian, susţinându-şi afirmaţia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele în această monedă. "Dacă ne uităm la cifre, şi le am pe cele mai recente, ponderea creditelor în franci elveţieni în total credit către sectorul privat în România este sub 7%, este 6,8% în iunie. Mai mare decât asta este doar pentru populaţie, în total creditul către populaţie este 15%. Cifrele pe care le avem în Austria, în Ungaria sunt mult mai mari decât acestea. Noi nu avem o problemă de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...