2017-01-20 08:20

ECONOMIE


Europa emergentă se apără de criza din Statele Unite

 |  14:54
Europa emergentă se apără de criza din Statele Unite

Statele răsăritene din Uniunea Europeană îşi consolidează scuturile de apărare a economiilor, create în ultimii doi ani, pentru a se proteja de riscurile de extindere a crizelor datoriilor din Statele Unite şi zona euro, comentează Reuters.

Regiunea este mai bine pregătită din punct de vedere bugetar, iar cele mai mari riscuri sunt retragerile de capital şi impactul asupra comerţului, se arată în articol.

În pofida acordului de săptămâna trecută pentru susţinerea Greciei, persistă dubiile legate de solvabilitatea ţărilor periferice din zona euro şi incertitudinile legate de capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un acord de reducere a deficitului bugetar şi creştere a limitei de îndatorare, ceea ce a adus investitorii la limita răbdării.

După prăbuşirea Lehman Brothers, în 2008, vânzarea activelor riscante a dus la reducerea cu un sfert a valorii valutelor din Europa Centrală şi de Est faţă de euro, iar randamentele obligaţiunilor au atins maxime multianuale.

Liniile de credit către multe bănci au fost închise, iar Letonia, România şi Ungaria au fost nevoite să accepte programe internaţionale de sprijin financiar. Toate ţările din regiune, cu excepţia Poloniei, au intrat în recesiune.

De această dată, ţările din regiune, pornind de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt mai bine pregătite, după ce şi-au asigurat finanţare pentru situaţii de urgenţă, au redus deficitele bugetare şi au luat măsuri preventive anticriză.

Dar canalele de contagiune, respectiv finanţarea statelor, sectoarele bancare, ieşirile de capital şi comerţul, reprezintă încă pericole.

"Va fi un efect de contagiune în Europa Centrală. Problema este pe ce canale. Totul va depinde de cum evoluează criza din zona euro", a declarat Neil Shearing, analist la Capital Economics.

Pericolul imediat este ca înrăutăţirea situaţiei în periferia zonei euro sau un default (incapacitate de plată) al Statelor Unite să determine investitorii să renunţe la activele riscante, ceea ce ar urca randamentele obligaţiunilor şi ar duce la deprecierea monedelor.

Sistemele de apărare pot ajuta guvernele să îşi susţină sectoarele bancare.

România şi Bulgaria sunt cele mai expuse, întrucât băncile din Grecia reprezintă 17%, respectiv 28% din sectoarele lor bancare.

Băncile din Ungaria sunt afectate de creditele neperformante, după ce forintul s-a depreciat cu 11% faţă de francul elveţian, din luna mai.

"Sectoarele bancare sunt mici şi în cel mai pesimist scenariu nu vor afecta situaţia financiară a ţărilor", crede Ash.

În privinţa comerţului, cu exporturi care reprezintă 70% din producţia anuală, Ungaria şi Cehia nu prea au ce face pentru a compensa scăderea cererii mondiale.

Agata Urbanksa, analist la ING, a explicat că majoritatea instrumentelor de protecţie faţă de contagiunea crizei sunt rezultatul consolidării bugetare prin măsuri de austeritate care au menţinut şomajul ridicat şi salariile la niveluri scăzute, factori care au influenţat negativ cererea internă.

În condiţiile încetinirii dezvoltării mondiale în acest an şi a scăderii cererii pentru exporturi în zona euro, perspectivele ca Europa Centrală şi de Est să continue cu un avans economic de 3-4% sunt reduse, cred analiştii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image