2017-01-18 14:27

ECONOMIE


Europa spune, din nou, că nu are încredere în statisticile româneşti

 |  14:27
Europa spune, din nou, că nu are încredere în statisticile româneşti

Organismul care se asigură că statisticile europene sunt demne de încredere (ESGAB) a declarat că are „îndoieli” în privinţa voinţei României, Poloniei şi Danemarcei de a implementa Codul de bune practici pe care îl recomandă, transmite NewsIn.

European Statistical Governance Advisory Board (Consiliul European Consultativ pentru Guvernanţă Statistică, ESGAB) afirmă, într-un raport dat publicităţii joi, că trei ţări - Danemarca, Polonia şi România – „nu au nici un fel de planuri concrete pentru modernizarea legii lor statistice, deşi actuala lor legislaţie nu poate fi considerată ca fiind în deplină concordanţă cu codul”.

România şi Eurostat au mai avut şi în trecut neînţelegeri privind calcularea deficitului bugetar. România calculează „tradiţional” deficitul „pe cash”, din bugetul consolidat, însă şi-a arătat disponibilitatea de a primi experţi Eurostat pentru „a pune la punct sistemele de raportare”, precum şi pentru trecerea completă la sistemul european ESA, arăta preşedintele Traian Băsescu în luna mai. La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele afirmase că Eurostat trebuie să vină „imediat” în România pentru a lămuri situaţia privind datele transmise de Guvern, avansând supoziţia că ar putea fi vorba de o simplă neînţelegere provocată de standardele folosite la calcularea deficitului.

Lipsa de încredere în statistici economice cheie, în special în privinţa nivelului de îndatorare guvernamentală, a fost unul dintre factorii ce au contribuit la instalarea crizei fiscale din zona euro, după ce Grecia - în special - a trebuit să-şi ridice în mod repetat estimările sale pentru deficitele bugetare raportate.

ESGAB a fost înfiinţat în 2008 pentru a ajuta la îmbunătăţirea încrederii şi acurateţii statisticilor în Europa şi a dezvoltat un Cod de practici la care toţi furnizorii de statistici trebuie să adere.

În raportul său anual, ESGAB spune însă că progresele în implementarea măsurilor necesare au fost mai lente decât se aştepta, 40% dintre acţiunile pe care le-a recomandat nefiind încă puse în practică.

Şi Germania, Grecia, Letonia şi Elveţia sunt menţionate ca având „dificultăţi în modernizarea legii statistice sau în implementarea ei”.

În timp ce recenta revizuire a codului reprezintă un pas în direcţia corectă, punerea sa în aplicare în Sistemul Statistic European nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, spune ESGAB.

„Mai multe aspecte cu un impact puternic asupra independenţei profesionale a institutelor naţionale de statistică depind de factorii de decizie politici”, arată ESGAB într-un comunicat transmis joi. „Acestea includ norme privind numirea şi destituirea şefului oficiului de statistică sau privind alocarea resurselor, care depind de o varietate de circumstanţe administrative şi politice din diferitele ţări”, spune organismul european.

Cel de-al treilea raport anual al ESGAB către Parlamentul European şi Consiliu se axează pe trei principii fundamentale ale codului: independenţa profesională, adecvarea resurselor şi angajamentul faţă de calitate.

Raportul formulează zece recomandări şi un punct de vedere privind punerea în aplicare a acţiunilor de îmbunătăţire în fiecare ţară în parte.

ESGAB se aşteaptă ca decizia Comisiei din 1997, care defineşte rolul Eurostat, să fie actualizată cu prioritate. Institutele naţionale de statistică sunt încurajate să intensifice colaborarea la nivel european şi dialogul cu factorii de decizie în sectorul politic şi bugetar.

Consiliul Consultativ European pentru Guvernanţă Statistică (ESGAB) a fost înfiinţat de către Parlamentul European şi Consiliu în 2008 pentru a asigura o supraveghere independentă a punerii în aplicare a Codului de bune practici al statisticilor europene în Sistemul Statistic European.

Activitatea ESGAB este orientată către consolidarea independenţei profesionale, a integrităţii şi a responsabilităţii Sistemului Statistic European, elemente-cheie ale Codului de bune practici, precum şi către îmbunătăţirea calităţii statisticilor europene.

ESGAB are şapte membri. Printre sarcinile sale se numără elaborarea unui raport anual către Parlamentul European şi Consiliu privind punerea în aplicare a Codului de bune practici, în măsura în care aceasta are legătură cu Comisia (Eurostat) şi cu Sistemul Statistic European în general.

ESGAB consiliază, de asemenea, Comisia (Eurostat) cu privire la măsurile adecvate de facilitare a procesului.

Codul de bune practici al statisticilor europene se bazează pe 15 principii. Autorităţile de guvernanţă şi statistice din Uniunea Europeană se angajează să adere la principiile codului, care vizează mediul instituţional, procesele statistice şi rezultatele acestora. Cadrul de referinţă pentru examinarea punerii în aplicare a codului este asigurat printr-un set de indici de bune practici pentru fiecare principiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-27

TAGURI: Europa nu are incredere, Statistici RomaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DIACONU GABRIELA
03 Dec 2011

NICI EU

Adauga un comentariu

Random image