2018-12-11 14:02


Eurostat are rezerve faţă de calitatea datelor raportate de România în privinţa deficitului bugetar

 |  12:51
Eurostat are rezerve faţă de calitatea datelor raportate de România în privinţa deficitului bugetar
Eurostat aanunţat că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de Româniareferitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat după standardeleESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companiipublice asupra deficitului.

"Eurostat îşi exprimă rezerva faţă de calitatea datelorraportate de România din cauza incertitudinilor privind impactul anumitorcompanii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare în sistemulESA 95 a categoriei "alte conturi de încasări şi plăţi", cât şi anaturii anumitor tranzacţii financiare şi consolidării fluxurilorintra-guvernamentale", se arată într-un raport al biroului de statisticăal Comisiei Europene.

Anul trecut, CE a ridicatestimările privind deficitul României după metodologia ESA 95 pentru anii 2008şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece areclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului.Totodată, pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzacţiefinanciară ca tranzacţie nefinanciară, măsură care a determinat de asemeneamodificarea estimării privind deficitul bugetar.

Româniaocupă locul 11 în UE în funcţie de deficitul bugetar de anul trecut ca ponderedin PIB calculat după standardele ESA95, de 6,4%, faţă de 8,5% în 2009, într-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlandaşi Grecia, dar se regăseşte printre statele comunitare cu cele mai reduseniveluri ale datoriei publice.

Potrivitdatelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecutde 6,5% din PIB.

FMI a obligat Guvernul să includă încalculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de statcentrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea,societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelorindicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Pe listacompaniilor ale căror pierderi vor fi calculate în acest an la stabilireanivelului final al deficitului bugetar consolidat au fost incluse:

CN Huilei,Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale,Metrorex,Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi,Societatea Naţională a Cărbunelui,CFR Călători,Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa,CFR Infrastructură,Termoelectrica,Acvavalor,Aeroportul Arad,Aeroportul Iaşi,Aeroportul Internaţional Baia Mare,Aeroportul Satu Mare,Aeroportul Ştefan Cel Mare Suceava,Aeroportul Transilvania-Târgu Mureş,Aeroportul Tulcea,centralele de termoficare Aqua Calor,CET Braşov,Citadin Hundedoara,Dalkia Romania,Edil Therma Hunedoara,Goscomloc,Gospodărie Orăşenească,Rominservices Therm,Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu,Ecoterm,Termica,Termloc,Uzina Termică Comăneşti.

Anul trecut, cele mai marideficite guvernamentale, calculate după standardele ESA95, au fost înregistratede Irlanda (32,4% din PIB, faţă de 14,3% din PIB în 2009), Grecia (10,5% din PIB,comparativ cu 15,4% din PIB în anul anterior) şi Marea Britanie (10,4% dinPIB), se arată într-un raport Eurostat.

România este încadrată de Franţa, cuun deficit bugetar de 7% din PIB, şi de Slovenia, cu un deficit de 5,6% dinPIB.

Cele mai reduse niveluri aleindicatorului au fost înregistrate de Luxemburg (1,7% din PIB), Finlanda (2,5%din PIB) şi Danemarca (2,7% din PIB). Estonia a consemnat un uşor excedent, de0,1% din PIB, în timp ce Suedia a avut un buget echilibrat.

În cazul Bulgariei şi Ungariei,indicatorul s-a plasat la 3,2% din PIB, respectiv 4,2% din PIB.

Eurostat notează că 21 de statemembre UE au înregistrat anul trecut îmbunătăţiri ale balanţei guvernamentaleîn raport cu Produsul Intern Brut comparativ cu 2009, în celelalte şase situaţiaînrăutăţindu-se.

La sfârşitul anului trecut, cele maireduse raporturi dintre datoria guvernamentală şi PIB le-au avut Estonia(6,6%), Bulgaria (16,2%), Luxemburg (18,4%), România (30,8%, comparativ cu23,6% în 2009), Slovenia (38%), Lituania (38,2%), Cehia (38,5%) şi Suedia(39,8%).

Biroul de statistică al ComisieiEuropene menţionează că în 14 state membre raportul datorie/PIB este mai marede 60%. Liderii clasamentului în această privinţă sunt Grecia (142,8% din PIB),Italia (119% din PIB), Belgia (96,8% din PIB), Irlanda (96,2% din PIB) şiPortugalia (93% din PIB).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...