2017-01-22 05:40

ECONOMIE


Evaluare finalizată. Opt bănci europene au picat testele de stres. Trei dintre ele sunt și în România

 |  18:24
Evaluare finalizată. Opt bănci europene au picat testele de stres. Trei dintre ele sunt și în România
EFG Eurobank, ATEbank dinGrecia şi Volksbank din Austria, prezente şi în România, se numără printre celeopt bănci care nu au promovat testele de stres efectuate de Autoritatea BancarăEuropeană (ABE). Eurobank controlează Bancpost, iar Volksbank AG din Austria aanunţat recent că va vinde operaţiunile din Europa de est ruşilor de laSberbank. Banca germană Helaba s-a retrasdin testele de stres, ceea ceface, practic, să fie cea de-a noua instituţie bancară care nu reuşeşte sătreacă de această vertificare.

Prin aceste testeaplicate băncilor, ABE verifică soliditateaîn caz de şoc economic. Băncile elene şi cea austriacă au obţinut indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru2012, într-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivelul minim necesar promovării.Astfel, EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6%, ATEbank de -6%, iarOesterreichische Volksbanken de 4,5%.

Recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a dat asigurări cătoate băncile din România cu capital grecesc sunt “solide”. “Băncile din Româniacu capital grecesc sunt toate solide. Acţionarii din Grecia de la banca- mamăvor fi cu ochii în patru să nu piardă pământul de stabilitate din România. Bănciledin Grecia au trimis, de-a lungul mai multor ani, bani mulţi în România. Aceştiasunt împărţiţi la români sub formă de credite, pe 20-30 de ani. Nu este nimeninebun să plece şi să lase banii aici”, a spus Vasilescu. Celelalte instituţii financiare care nu au trecut testele, toate din Spania,sunt Banco Pator, Caja Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo, CataluniaCaixa şiUnnim. Băncile trebuie să găsească o finanţare suplimentară estimată la 2,5miliarde de euro până la sfârşitul acestui an,după unii analişti, alţiispun că suma este mult mai mare într-o perspectivă mai largă. Cu toate acestea, guvernatorul BănciiSpaniei, Angel Fernandez Ordonez, a spus că nu este nevoie de injectarea decapital suplimentar în aceste bănci, pentru că sectorul bancar deja faceobiectul uneirestructurări fundamentale.

Testele de stres suntconsiderate un element-cheie în combaterea crizei îndatorării din Europa,pentru a identifica băncile slabe şi pentru a le consolida ca să supravieţuiascăunei posibile incapacităţi de plată în cazul unor ţări puternic îndatorate,precum Grecia. Au fost îngrijorări din partea unor agenţii de rating, întrecare Standard & Poors, că testele nu sunt suficient de stricte. Totuşi, AutoritateaBancară Europeană a dat asigurări că testele au fost mai severe decât cele deanul trecut. Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime rundede teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă acesteteste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image