2018-12-16 19:52


Evaluatorul unei locuințe, ales de viitorul proprietar

 |  08:01
Evaluatorul unei locuințe, ales de viitorul proprietar

Cei care vor credite ipotecare vor putea alege ce evaluator se va ocupa de estimarea prețului proprietății achiziționate, potrivit unui proiect de ordonanță al ANPC. În prezent, băncile impun evaluatorul agreat.

Creditorii nu vor mai putea impune clienților persoane fizice evaluatorul agreat, așa cum se întâmplă acum. Clienții vor avea libertatea să aleagă evaluatorul autorizat, în speranța că pot obține o estimare mai bună în altă parte a prețului proprietății ipotecate decât cea oferită de oamenii cu care banca lucrează în mod uzual, scrie Profit.ro.

“Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau de un alt evaluator. În cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator agreat de creditor și orice alt evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România”, se arată în proiectul de ordonanță al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, care implementează Directiva 17/2014 privind creditul ipotecar, dar aduce și o serie de alte modificări.

Totodată, dacă debitorii intră în probleme financiare, creditorii sunt obligați să vină cu soluții de ajutor, dar li se interzice, cu această ocazie, să reevalueze ipoteca.

Valoarea proprietății și nivelul veniturilor sunt lucrurile în funcție de care banca stabilește cât de mare este creditul pe care îl poate acorda.

Proiectul de ordonanță va intra în vigoare la 21 martie, dacă va fi aprobat de guvern. De altfel, acesta este termenul limită de transpunere în legislația națională a Directivei 17.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-24

TAGURI: anpc, evaluator, credite ipotecare, banci
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...