2018-11-17 04:45


Evaziunea fiscală înfloreşte în lipsa GPS-urilor de pe tiruri

 |  21:01
Evaziunea fiscală înfloreşte în lipsa GPS-urilor de pe tiruri

Piaţa produselor agricole şi alimentare este dominată de evaziune fiscală, dar autorităţile nu au reuşit să ia nici o măsură care să ducă la diminuarea acestui fenomen. Cel mai des s-a vehiculat ideea “urmăririi” maşinilor de transport prin intermediul GPS, dar până acum nu s-a decis nimic. Tot GPS-urile au fost scoase la înaintare atunci când autorităţile s-au arătat indignate de interdicţiile impuse de Turcia pentru exportul de carne de oaie din România. Dar fără nici o finalitate. În aceste condiţii, producţia din acest an va trece la fel de neobservată pentru Fisc ca şi în ceilalţi ani.

“Uniunea Transportatorilor împreună cu Vama şi ANAF trebuie să găsească soluţia prin care maşinile de transport să poată fi dotate cu GPS-uri, ca să se vadă traseul pe unde circulă”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “Este o idee bună, care ar trebui aplicată”, a spus demnitarul.

Ideea utilizării GPS-urilor este mai veche, prima lor utilitate în combaterea evaziunii fiind găsită în comerţul cu cereale. Potrivit statisticilor, evaziunea fiscală în agricultură atinge un miliard de euro, dintre care 300 de milioane la carne, 300 de milioane la legume, şi alte 200-300 de milioane la fructe.

Promisiuni verbale

Chiar şi la nivel declarativ, intenţia de a monta GPS-uri pe tirurile cu legumele şi fructele aduse din Turcia a produs efecte. Evaziunea fiscală nu s-a redus, dar au fost deblocate negocierile dintre România şi Turcia privind tranzitul de carne de oaie prin această ţară.

“Până acum, nu am primit nici un document oficial din partea Turciei prin care tranzitul de carcase de oaie pe teritoriul acestei ţări să fie permis”, a precizat Vladimir Mănăstireanu. În toamna anului trecut, Turcia a interzis importul, dar şi tranzitul de animale vii şi de carne de oaie şi de vită, susţinând că România nu respectă legislaţia veterinară. Ca răspuns la această măsură exagerată, aşa cum a fost catalogată şi de Comisia Europeană, România a trecut la controlul amănunţit al tirurilor cu legume şi fructe provenite din Turcia. Măsura a dat roade, astfel că, la întâlnirile oficiale ce au urmat, autorităţile turce au promis tranzitul liber pentru carnea de oaie. Pentru restul, se poartă negocieri încă.

“Toate cererile legate de tranzitul cărnii de oaie au fost îndeplinite, dar încă nu am primit nimic scris. Nu ştim cum ar proceda autorităţile turce dacă s-ar încerca tranzitul, pentru că, mai departe, transportul cu carne ar trebui să treacă prin Siria, unde este război”, a spus Mănăstireanu.

Bani de la veterinari

Preşedintele ANSVSA a declarat că aşteaptă publicarea deciziei Oficiului Internaţional de Epizootii, prin care România este regionalizată, iar exporturile de animale vii vor fi permise din zonele unde nu există boli. “În Turcia se caută carnea de oaie din România, iar exportatorii noştri ar avea de câştigat, pentru că preţul este destul de mare pe piaţa turcă, echivalentul a aproximativ 80 de lei/kg”, a adăugat şeful ANSVSA, care a precizat că scopul lui este de “a aduce bani în ţară, nu numai să vegheze la sănătatea alimentară”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: Evaziune, fiscala, agricultura, GPS, tiruri, Vladimir, Manastireanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...