2018-12-13 07:14


Evazioniştii au trecut pe pâine

 |  21:00
Evazioniştii au trecut pe pâine

Industria pâinii este dominată de evaziune fiscală, vameşii aducându-şi un aport important în sprijinirea fraudării statului, susţin reprezentanţi din domeniu. Dacă, până acum, marea problemă o reprezenta scurgerea de cereale, prin Portul Constanţa, fără taxe plătite la stat, acum evaziunea a migrat spre eşalonul superior - morărit, cu finalitate în panificaţie. Pentru a se închide circuitul, consumatorul trebuie să mai suporte şi „falsificarea” pâinii.

După cereale, evaziunea fiscală s-a mutat în morărit, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan, Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. Din vara acestui an, România a introdus taxarea inversă la câteva cereale, pentru a diminua valoarea evaziunii fiscale. „După introducerea taxării inverse, în Portul Constanţa a fost linişte. Nu au mai apărut intermediarii, cu firme pentru 2-3 luni, care să exporte grâul şi să încaseze TVA. Ca dovadă, silozurile sunt pline, de nu mai este loc şi pentru porumb”, a spus Popescu. Prin taxarea inversă, TVA se aplică începând cu prelucrările de la moară, de la făină.

El a spus că „au apărut şmecheri care indigenizează făina bulgărească”, ca să încaseze TVA aferentă. De fapt, este vorba de făina românească pentru care se fac documente de import ca şi cum ar proveni din Bulgaria, fără ca produsul să părăsească moara. Potrivit lui Popescu, totul se face cu ajutorul vameşilor. „Aşa ceva s-a mai întâmplat. Pe piaţă se vindea zahăr bulgăresc produs de o firmă ce are fabrică numai în România”, a completat Aurel Popescu. Evaziunea fiscală în industria de morărit şi panificaţie este destul de atractivă, având în vedere că piaţa se ridică la aproape 2 miliarde de euro.

Pâine mai ieftină cu ajutorul Rusiei

Preşedintele Rompan a declarat că aproximativ 30% dintre firmele de profil produc pâine „falsificată”, pentru că nu respectă reţeta. Mai mulţi responsabili din domeniu, de la profesori universitari la producători, au declarat că „pâinea conţine aditivi, potrivit legii, dar nu fac rău. Sunt din substanţe naturale”. „Singurul care se introduce, dar fraudulos, este un colorant numit caramel, pentru pâine neagră”, a declarat Nastasia Belc, directorul general al Institutului de Bioresurse Alimentare Bucureşti.

Pâinea s-ar putea ieftini în perioada următoare, dacă preţul grâului va coborî sub 750 de lei pe tonă, a declarat, preşedintele Rompan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. “Este posibil să mâncăm o pâine mai ieftină, deoarece preţul făinii a scăzut cu 30%. Brutăriile vor încerca să ţină de preţ ca să acopere pierderile de anul trecut, când preţul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar pâinea s-a scumpit cu numai 10-15%”, a spus Popescu. Potrivit acestuia, se aşteaptă o scădere a preţului grâului, pentru că producătorii români vor trebui să ţină seama de oferta enormă, şi mult mai ieftină, venită din partea Rusiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10

TAGURI: Dunarea, Portul Constanta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...