2019-03-26 12:35


EXCLUSIV. Bogdan COJOCARU, ministrul COMUNICAȚILOR: „570.000 de gospodării din mediul rural vor avea pentru prima oară acces la INTERNET!”

 |  13:13
EXCLUSIV. Bogdan COJOCARU, ministrul COMUNICAȚILOR: „570.000 de gospodării din mediul rural vor avea pentru prima oară acces la INTERNET!”

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, a acordat un interviu în exclusivitate pentru PUTEREA, în care anunță investiţii majore în domeniul IT, în special în zonele rurale, mai puțin dezvoltate din acest punct de vedere. Vă prezentăm în continuare, integral, interviul acordat publicației noastre de către ministrul Comunicațiilor.

-     Decalajele dintre mediul urban şi rural sunt încă foarte mari, deşi programul de guvernare promitea reducerea treptată a acestora. În cadrul MCSI, ministerul pe care îl conduceți, ce proiecte sunt prevăzute, sau se află în derulare, în acest sens?

-     Atunci când vorbim despre activitatea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) trebuie să avem în vedere faptul că proiectele pe care le desfăşurăm sunt în concordanţă cu programul de guvernare, având un impact major asupra unui număr foarte mare de cetăţeni şi a tuturor sectoarelor de activitate. Cu alte cuvinte, Internetul este parte din viaţa noastră, motiv pentru care România face demersuri susţinute pentru a se ralia la standardele europene. Punctele forte, dar şi punctele slabe în acest domeniu sunt consemnate, de exemplu, în Raportul DESI, document care arată că România a înregistrat o creştere a indicatorilor privind numărul de abonamente la banda largă mobilă  (82/100 locuitori, față de media UE de 90/100 locuitori, în creștere de la 71/100 de locuitori anul trecut - n.r.), sau că ţara noastră se plasează pe locul 10 în Uniunea Europenă în ceea ce priveşte utilizarea  datelor deschise (79%, față de media UE de 73%, în creștere de la 63% anul trecut - n.r.). Pentru a îmbunătăţi aceste statistici realizate la nivel european și, evident, pentru a ușura cât mai mult viața oamenilor, MCSI desfăşoară investiţii importante în extinderea infrastructurii de Internet. Fac referire aici la Ro-Net, proiect început la finalul anului 2014, ce va aduce practic Internetul în zonele rurale ale ţării, în acest proiect fiind cuprinse 721 de comune  unde nu există o astfel de infrastructură.

-     Dat fiind că au fost perioade lungi în care realizarea acestei investiţii a stagnat, credeți că proiectul Ro-Net va fi finalizat la timp?

-     Este adevărat, şi aici o spun cu regret, că acest proiect a fost blocat o lungă perioadă de timp, lucrurile începând să se mişte destul de târziu. Investiţia a fost fazată pe mai multe etape. Astfel, în primă etapă au fost recepţionate numai 99 de localităţi, în perioada 2016 - 2018, până la venirea mea la minister s-au recepţionat lucrări în 202 localităţi, iar de când am preluat eu mandatul am ajuns la un număr de 521 de localităţi. Practic, dacă ne uităm pe cifre, putem observa că în şase luni s-au făcut recepţii de lucrări aproape câte s-au făcut în ultimii 2 ani de zile. Mai mult, vreau să precizez faptul că o bună parte din colegii mei, care lucrează în minister, au fost repartizaţi pe acest proiect, astfel încât să se avansăm rapid pentru finalizarea acestei investiţii. Chiar dacă termenul de finalizare a acestui proiect se apropie, depunem tot efortul să încheiem până atunci recepţiile, urmând să fie parcurse ulterior şi procedurile birocratice de rambursare.  

-     Care va fi, concret, impactul acestui proiect asupra cetăţenilor din zonele rurale?

-     Prin implementarea proiectului Ro-Net, cu o valoare de 377.832.000 de lei (inclusiv TVA), aproximativ 400.000 de gospodării vor avea pentru prima dată acces la Internet, fiind redus astfel decalajul dintre mediul urban şi mediul rural, în ceea ce priveşte accesibilitatea la acest serviciu esențial. Gândiţi-vă doar câţi dintre oamenii care trăiesc în satele României au copii sau rude în străinătate. Pentru toţi aceştia, Ro-Net reprezintă o variantă viabilă de comunicare cu cei plecaţi peste hotare. Mai mult, gândiţi-vă la cât de mult i-ar uşura munca unui primar accesul la Internet şi la sistemele naţionale care debirocratizează activitatea instituţiei pe care o reprezintă. De exemplu, acesta se poate înrola pe Ghişeu.ro, iar locuitorii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele fără a mai sta la coadă. Mai mult, chiar şi nepotul aflat la oraş sau peste hotare va putea achita impozitul şi taxele bunicii care stă la ţară şi nu se mai poate deplasa. Pe de altă parte, cresc posibilitățile de informare ale populației din zonele rurale, iar copiii din aceste zone vor putera utiliza Internetul în activitatea școlară. Altfel spus, efectele benefice sunt multiple, sute de localități din țară fiind scoase practic dintr-o stare de izolare.

 

-     Prin implementarea proiectului Ro-Net putem spune că vor fi acoperite absolut toate localitățile care până acum nu aveau acces la Internet, așa-numitele „zone albe”?

-     Nu în totalitate, motiv pentru care MCSI - împreună cu Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale și Ministerul Fondurilor Europene -, va demara un nou proiect, NGN, prin care va fi finanțată construirea infrastructurii de Internet în bandă largă în „zonele albe” rămase după realizarea Ro-Net, fiind prevăzută o finanţare de 63.788.552 de euro. Vreau să punctez aici faptul că noul proiect va veni atât în sprijinul cetăţenilor şi al autorităţilor locale, aşa cum este și cazul Ro-Net, însă ca noutate trebuie spus faptul că NGN a fost gândit ca o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri. Astfel, dacă proiectul Ro-Net a fost implementat de MCSI - infrastructura creată urmând să fie concesionată către Telekom prin hotărâre de Guvern -, pentru obţinerea finanţării aferente NGN vor putea aplica și IMM-urile. Practic, prin noul proiect venim în sprijinul mediului antreprenorial, având posibilitatea de a accesa banii europeni acele IMM-uri care nu au beneficiat de sprijin financiar pentru acelaşi tip de activitate din fonduri de la bugetul de stat, sau fonduri europene, în ultimii 3 ani de zile. Este foarte important de ştiut faptul că 170.000 de gospodării vor avea acces la Internet prin implementarea proiectului NGN, ceea ce, însumat cu Ro-Net, va face posibilă accesarea  Internetului în 570.000 de case.

-     În ultima vreme, în România, guvernele se schimbă cam o dată la şase luni de zile. Nu este neapărat cazul Executivului din care faceți parte, dar, indiferent de cât timp veți rămâne ministru, ce vă doriţi să lăsați în urma dumneavoastră?

-     Prin toată activitatea pe care o desfăşor în cadrul Ministerului Comunicaţilor şi Societăţii Informaţionale, vreau să vin în sprijinul industriei şi al cetățeanului, indiferent că locuieşte la sat sau la oraş. Îmi doresc ca relaţia cetăţean-autoritate publică să fie doar la un click distanţă. Pentru aceasta MCSI implementează susținut cele două mari investiţii în infrastructură despre care v-am vorbit, însă desfăşoară şi alte proiecte în parteneriat cu celelalte structuri guvernamentale. Fac aici referire la digitalizarea actelor de stare civilă și la portofoliul de proiecte ce va fi elaborat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS), în colaborare cu noi, centrat pe evenimente de viață din domeniul muncii și asistenței sociale, așa cum sunt acestea definite în Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Ne-am asumat să digitalizăm administraţia publică şi lucrăm cu asiduitate pentru atingerea acestui deziderat.

 

   

 

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-28

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Bogdan COJOCARU, ministrul COMUNICAȚILOR: „570.000 de gospodării din mediul rural vor avea pentru prima oară acces la INTERNET!”
zoom

TAGURI: bogdan cojocaru, ministru, comunicatii, mcsi, internet, exclusiv, rural, ro net, ngn
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
27 Iul 2018

Dar canalizare si apa curenta au ? Vor avea internet dar curent electric, cabinet medical si scoala au ? De fapt de scoala nu au nevoie ca sa poata vota psd.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...