2019-02-21 03:49


EXCLUSIV | „Mamuţii energetici” creaţi de Videanu ies teferi de la Registrul Comerţului

 |  17:19
Consiliulde Administraţie (CA) al Hidroelectrica s-a întrunit, ieri, pentru a aproba unnou proiect vizând divizarea companiei şi crearea celor două mari companiienergetice, Electra şi Hidroenergetica. După dezbateri aprinse,şedinţa CA s-a încheiat fără semnarea vreunui document, ne-au declarat sursedin companie. Acestea au precizat că şedinţa CA s-a întrunit în condiţiinestatutare, nefiind prezenţi toţi membrii acestui organism. Cu toate acestea, preşedinteleCA al Hidroelectrica, Tudor Şerban, a mandatat firma de avocatură Ţucă, Zbârceaşi Asociaţii să pregătească întreaga documentaţie privind înfiinţarea Electraşi Hidroenergetica, pentru ca actele să fie semnate la următoarea şedinţă aConsiliului de Administraţie.

Imediatdupă aceea însă, Tudor Şerban şi ceilalţi membri ai CA au fost convocaţi laMinisterul Economiei pentru semnarea documentelor de şedinţă, au precizatsursele citate. În acest mod, se parafează, practic, decizia Guvernului Boc dea crea cei doi “mamuţi energetici”, măsură care va implica o reorganizare dintemelii a sistemului energetic naţional. Astfel, pe 8 octombrie va fi depusla Registrul Comerţului noul proiect de divizare şi fuziune al Hidroelectrica,întocmit conform prevederilor recentei Ordonanţe de Urgenţă adoptată deCabinetul Boc prin care Legea31/1990 a fost modificată astfel încât fuziunea unor companii devine posibilăchiar dacă există contestaţii în justiţie. Vechiul proiect va fi retras, iartoate procesele în curs care vizau oprirea divizării Hidroelectrica vor fisuspendate.

Creditorii vor face opoziţie încontinuare

Procesulvizând înfiinţarea celor doi giganţi energetici, pus la cale de fostulministru al economiei, Adriean Videanu, este blocat de mai multe luni din cauzacelor 18 contestaţii depuse de către creditori, în special sindicate şipersoane fizice care sunt acţionari la Fondul Proprietatea. Prins în aceastăcursă juridică, Executivul a ales soluţia de a elimina blocajul prin modificareaLegii 31/1990 privind societăţile comerciale. Se pare, însă, că lucrurile nuvor decurge conform planului guvernamental, întrucât creditorii au găsit noicăi de atac pe care deocamdată, din motive lesne de înţeles, nu doresc să ledivulge.

SindicatulHidrosind din Hidroelectrica va face în continuare opoziţie la decizia privind divizareacompaniei şi înfiinţarea celor doi giganţi energetici, chiar dacă procesul deconstituire a Electra şi Hidroenergetica va avea loc. În primă fază, Hidrosindva ataca noua ordonanţă a Guvernului la Curtea de Apel, apoi la CurteaConstituţională. Aceasta întrucât nu sunt îndeplinite simultan cele treicondiţii obligatorii pentru întrunirea regimului de urgenţă a actului normativ:existenţa unei situaţii extraordinare (calamitate, război etc.); reglementareaacesteia să nu poată fi amânată; urgenţa să fie motivată în cuprinsulordonanţei. “Se repetă greşeala făcută cu OUG 128/2008 referitoare laElectrica, care era neconstituţională şi care a fost atacată la Curtea de Apel,admisă şi trimisă la Curtea Constituţională. Nu amai fost cazul să fie judecată, întrucât la 13 ianuarie 2009 a fost abrogată decătre Parlament”, ne-au declarat surse sindicale. Acestea au precizat că autransmis ieri seară (n.n. miercuri, 6 octombrie) la Comisia Europeană (CE) onotificare solicitată de acest for prin care informează că va argumenta din noufaptul că înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica include ajutoare de statmascate acordate unor societăţi ce vor face parte din coloşii energetici, faptcontestat de Executiv. De altfel, răspunsul Hidrosind va fi chiar o “demontare”a documentelor transmise de Guvern la CE, prin care dă asigurări că nu vaacorda astfel de ajutoare interzise.

Hidrosindva formula argumentaţia şi o va trasmite în termenul solicitat la Bruxelles. Dupăanaliza tuturor aspectelor care ţin de înfiinţarea mamuţilor energetici dinRomânia, primite atât de la iniţiatori, respectiv Guvern, cât şi de lacontestatari, Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în această privinţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...