2018-12-11 09:12


Experţii Fondului Monetar nu sunt la fel de optimişti ca Guvernul Boc. Există riscuri «semnificative» ca România să aibă dificultăţi în rambursarea împrumutului de la FMI

 |  16:58
Experţii Fondului Monetar nu sunt la fel de optimişti ca Guvernul Boc. Există riscuri «semnificative» ca România să aibă dificultăţi în rambursarea împrumutului de la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a evaluat drept „semnificative” riscurile ca România să aibă dificultăţi înrambursarea împrumutului contractat, printre acestea numărându-se tensiunilepolitice interne şi turbulenţele de la periferia zonei euro. În acelaşi timp, FMIavertizează că România ar puteaînregistra o scădere a PIB de 0,5% în acest an, într-un scenariu de stres,urmată în 2012 de o creştere economică de 3,5% în aceleaşi condiţii, potrivitraportului de ţară.

Exporturileromâneşti ar putea fi afectate de o eventuală revenire sub aşteptări aeconomiei vest-europene, iar fluxurile de capital către România ar putea fiperturbate de problemele din zona euro, se arată în raportul de ţară publicatde FMI. În astfel de circumstanţe, există riscul ca băncile străine să fie puseîn imposibilitatea de a-şi menţine expunerea în România, în ciudaangajamentului lor de a face acest lucru. Nu sunt neglijate nici riscurile catensiunile politice interne să conducă la o inversare a măsurilor luate pentrusuccesul programului de asistenţă financiară, deşi autorităţile române s-auangajat să îl respecte. Totuşi, istoricul României în privinţa obligaţiilorsale externe oferă siguranţa că obligaţiile financiare către Fond vor fiîndeplinite la timp, potrivit documentului.

Posibilă scădere în2011, creştere în 2013

În2013, economia României ar urma să înregistreze o creştere economică de 4,5%,în condiţiile unui scenariu de stres, se mai arată în raport. În 2012, estedeaşteptato accelerare a creşterii economice, până la 4-4,5%, iarinflaţia, care a crescut la finele lui 2010 ca urmare apreţurilorridicate la combustibili şi alimente, precum şi din cauzamăririi TVA, ar urma să se încadreze în ţinta Băncii Naţionale a României (3%plus minus un punct procentual), se arată în raport.

Pentru2013, FMI anticipează o creştere economică de 4,3% tot într-un scenariu debază. Pentru 2011, în raport se prognozează un deficit de contcurent de 5% din PIB în scenariul de bază. În cazul scenariuluide stres, deficitul contului curent ar fi de 6% din PIB în 2011. Criteriile deperformanţă pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by au fost îndeplinite,cu excepţia criteriului privind arieratele guvernamentale, pentru care a fostdeja acordată o derogare,conform documentului FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-04-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...