2017-01-17 06:47

ECONOMIE


Gaze ieftine

 |  21:00
Gaze ieftine

Exportul de gaze din producţia internă a fost interzis. Parlamentarii, aproape la unison, au votat această lege care asigură cel puţin 2 ani de linişte pentru populaţie şi industrie, până când se va pune problema să consumăm mai mult gaz de import, la preţuri de câteva ori mai mare decât cel din producţia internă. Legislaţia comunitară impune liberalizarea exporturilor, gazele generând singurul proces pe procedura de infringement pe care România îl are cu UE.

Parlamentul a votat, joi, cu o largă majoritate, ceea ce presupune şi sprijinul puternic din partea Puterii, două proiecte de modificare a Legii gazelor nr. 351/2004, iniţiate de pesedistul Iulian Iancu. Prin acestea se interzice exportul de gaze naturale din producţia internă şi se aduc clarificări cu privire la consumatorii de gaze, astfel încât toată industria să funcţioneze pe baze de egalitate. Actul normativ, prin care se interzic exporturile până la diversificarea surselor de aprovizionare, apare în contextul în care legislaţia europeană obligă statele membre ca din 2013 să asigure infrastructura pentru transportul de gaze, atât pentru import, cât şi pentru export de gaze.

Protecţie naţională

Decizia este extrem de importantă, având în vedere că România îşi asigură aproape 70% din consumul de gaze din producţia internă, restul fiind import. În România sunt doi mari producători de gaze, Romgaz şi Petrom, ultima companie arătându-şi interesul de a exporta, tocmai datorită preţului internaţional mai mare de câteva ori decât cel intern. La ora actuală, preţul gazelor pentru populaţie este de aproximativ 170 de dolari/1.000 mc, iar importurile se plătesc cu aproape 500 de dolari/1.000 mc.

Prin interzicerea exporturilor de gaze, economia naţională va putea să-şi mai menţină competitivitatea pe piaţă, iar populaţia va fi scutită de eforturi financiare extreme.

Decizie politică

Pe de altă parte, România este în plin proces de infringement pentru că nu a luat măsuri ca să se poată exporta gaze naturale, prin asigurarea accesului la reţea a tuturor operatorilor interesaţi. S-a pornit de la una dintre cele trei conducte transfrontaliere, Isaccea-Negru Vodă, unde există un contract de exclusivitate pe 30 de ani pentru tranzitul gazului rusesc spre sudul continentului. Celelalte două nu permit, tehnic, exportul de gaze.

De remarcat este poziţia Puterii, care a votat cu largă majoritate aceste două proiecte de lege. Potrivit unor surse autorizate, în cazul interzicerii exportului de gaze autohtone s-a înregistrat o schimbare totală în opţiunea Puterii după ce preşedintele Traian Băsescu a participat la ultimele reuniuni la nivel înalt în Europa. Se consideră că a fost o decizie politică de a se impune aceste restricţii, extrem de binevenite în condiţii de criză, în care fiecare stat încearcă să se protejeze cât mai mult. În acest context, este de aşteptat ca şi Comisia Europeană să nu înainteze cu procesul pe procedura de infringement.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: export_gaze, Iulian_Iancu, restrictii, lege, Parlament, infringementComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image