2018-12-11 17:51


Exporturile de buşteni şi cherestea, suspendate temporar

 |  21:01
Exporturile de buşteni şi cherestea, suspendate temporar

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, sâmbătă, în dezbatere publică, două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului“.  Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015“.

Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

Potrivit documentului, licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare.

Licenţa va fi emisă de către Institutul Naţional de Statistică, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, pentru operaţiunile de export şi livrările intra-comunitare.

Constatarea şi controlul îndeplinirii condiţiilor instituite de prezentul act normativ se realizează de către personalul împuternicit al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, se mai arată în documentul citat de Agerpres.

Schweighofer ameninţă cu plecarea

Pe de altă parte, compania austriacă Schweighofer Holzindustrie afirmă că s-ar putea retrage din România din cauza noului Cod Silvic, acţiune care ar putea pune în pericol până la 3.000 de locuri de muncă. Un purtător de cuvânt al Schweighofer Holzindustrie a declarat că ”impactul noii legi nu poate fi estimat” dar că este posibil ca unele locaţii să fie închise.

Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajaţi în România, iar până la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000. Purtătorul de cuvânt al Schweighofer a subliniat că în ultima perioadă au fost făcute publice o serie de detalii din noul Cod Silvic. Legea include un articol potrivit căruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un tip de lemn. Schweighofer este în România din 2002. Recent, organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii un film în care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie. În schimb, compania austriacă respinge acuzaţiile.

Corpul de control al primului ministru a anunţat pe 10 mai că a constatat în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcţia Silvică Maramureş în care este implicată şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-17

TAGURI: export, masa, lemnoasa, lemn, mediu, Holzindustrie, Schweighofer, ponta, iohannis
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SE FURA PESTE TOT ?
17 Mai 2015

INCREDIBIL DAR ADEVARAT , CFR Călători – 1.539.435.720 lei datorii ! "Prin impunerea lui Alexandru Petrescu, vicepresedinte PSD Diaspora, Ioan Rus a demonstrat ca isi continua campania de politizare si distrugere a companiei CFR Calatori. In octombrie 2014, Poşta Română, condusa de Alexandru Petrescu, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte. Scandalul fluturaşilor otrăviţi împărţiţi de pesedişti a izbucnit înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Numirea pesedistului Alexandru Petrescu in fruntea CA de la CFR Calatori vine dupa ce Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes, cel care a candidat pe lista UDMR, fara succes, la alegerile parlamentare intr-un colegiu din Vrancea. Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu, in prezent dirijorul trenurilor de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,aflat acum sub control judiciar pentru santaj, au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat. Totodata, Ioan Rus ii mentine in CA de CFR Calatori pe directoarea Dana Galbeni Rachila, cea care este acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei de insusirea ilegala de catre mai multe persoane din ograda Ministerului Transporturilor de indemnizatii conform OUG 109/2011 din CA si AGA in valoare de circa 1.200.000 de euro. Mai mult, Dana Galbeni Rachila a detinut o firma impreuna cu cea care dirijeaza si regizeaza de ani buni toate achizitiile "in totalitate legale" de la CFR Calatori - Carmen Maria Popescu. Rusine sa va fie !!!
CROCODILUL FLAMAND
17 Mai 2015

Pai asta se cheama soap-opera....adica lacrimogene pentru prostime....exact astia care fura padurile cica "stopeaza exportul de busteni"...acum dupa ce au furat totul....si au aflat si oamenii...(adica "pulimea" sau "viermii"dupa cum ne numesc ei)...ca de fapt PSD...PDL...E ACEEASI MAFIE.....ADICA FSN=PCR....regimul criminal instalat de Ilici cu mineriadele in 1990
MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
17 Mai 2015

Bara , bara , la vama , este BLAGA . Are hotel la Viena si alte afaceri . Citeste Vreau Dreptate filiera Mafiota Blaga . Vezi toate mafia lui si celor de la Gaze Medias , precum si legaturile cu BOC cu cine a facut facultatea si il acopera mereu . Se vor minca rechini intre ei , cit de curind . Din aceasta cauza vrea sa schimbe legile . Daca furi un leu esti puscariasi precis . Daca furi un miliard i-ti da inca 100 milioane ca premiu , ca stimulent ca esti destept .
Random imageUltimele stiri


loading...