2018-12-10 06:22


Exporturile pun frână creșterii economice

 |  21:00
Exporturile pun frână creșterii economice

Din cauza încetinirii pieţelor europene, România este pusă în faţa unei noi dificultăţi. Pe motiv că mai mult de jumătate din exporturi sunt îndreptate spre pieţe din UE, probabilitatea ca Guvernul să atingă ţintele de creştere economică pe anul viitor devine din ce în ce mai mică. Exportatorii acuză statul că nu a luat nici o măsură pentru a-i ajuta.  

Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FPIU), consideră că norocul României în privinţa exporturilor este pe sfârşite şi îndeamnă atât exportatorii, cât şi Guvernul să se orienteze spre China, ca nouă piaţă de desfacere. „Până recent, pieţele internaţionale s-au dovedit favorabile, dovadă că exportul a fost singurul indicator din economia României care a crescut până acum. Problema este că, de curând, trendul exportului a început să scadă din cauza problemelor din ultima perioadă. Din acest motiv, este foarte puţin probabil ca ţintele macroeconomice pe 2012 să fie atinse. În această situaţie, România va avea o mare problemă. Oricum, ţintele propuse erau nerealizabile încă de la început. Este foarte riscant pentru noi să pierdem piaţa exporturilor din cauză că nu ne putem baza pe piaţa internă, a cărei situaţie este catastrofală”, a spus Grapini. Aceasta menţionează că Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru a ajuta exportatorii. „Guvernul s-a angajat în urmă cu cinci ani să creeze centre de promovare în anumite ţări, cum ar fi China, ţară unde nu avem nici măcar guvernator. Nu s-a întâmplat. Ar trebui să se introducă şi politici distincte. Exportatorul nu ar trebui să plătească la fel de mult ca prestatorul de servicii. Nu s-a făcut nimic nici pentru încurajarea investiţiilor străine. Statul nu face nimic concret”, a concis preşedintele FPIU.

Piaţa chineză, „atacată” cu un deceniu întârziere

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, afirmă că „situaţia exporturilor este legată de încetinirea pieţelor europene, pe motiv că 70% din exporturile noastre sunt direcţionate înspre UE”. Pârvan critică Guvernul pentru lipsa de acţiune proactivă la adresa Chinei. „Guvernul n-are de făcut mare lucru. Exportatorii au învăţat de mult să se descurce singuri şi să navigheze printre interesele altora. Ceea ce ar fi trebuit să facă Guvernul acum zece ani ar fi fost să începă discuţii cu China. Acum zece ani, nu acum când au început ei”, ne-a declarat secretarul general AOAR.

Şi băncile au început să reacţioneze cu privire la încetinirea exporturilor. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a redus cu un punct procen­tual prognoza de creştere economică pentru anul viitor, de la 3,9 la 2,9%, invocând perspectiva prelungirii tensiunilor din zona euro cu impact asupra României atât la nivelul cererii pentru exporturi, cât şi al fluxurilor de capital.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...