2019-03-23 17:29


Fabrica „Hora” din Reghin, cea mai mare din Europa, a exportat 65.000 de instrumente în 2016

 |  17:22
Fabrica „Hora” din Reghin, cea mai mare din Europa, a exportat 65.000 de instrumente în 2016

Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin aniversează 65 de ani de la fabricarea primei viori, în regim industrial. Fabrica a fost construită în 1951. După Revoluție a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați (metoda MEBO) și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea, informează Agerpres.

În 1951, la Reghin s-au produs doar 37 de viori, însă, ulterior, cadența producției a crescut mult, astfel că, până în prezent, pe porțile sale fabricii au ieșit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale, afirmă directorul unității, Nicolae Bâzgan.

Personalități marcante au avut „aprecieri elogioase” la adresa produselor de aici, susține Bâzgan. Tot în acest an se vor împlini și cinci decenii de când celebrul violonist sovietic David Oistrakh i-a recunoscut valoarea acestui instrument, cântând cu ea în cadrul Festivalului George Enescu de la București.

„Gheorghe Zamfir cântă cu naiuri fabricate la Reghin, regretatul Radu Simion cânta tot cu naiuri făcute la noi. Multe din instrumentele noastre au fost exportate și avem din străinătate scrisori de mulțumire și de apreciere, întrucât instrumentale noastre au avut o prestație deosebită, mai ales în Anglia și Irlanda de Nord. Unul dintre instrumentișii Orchestrei Regale Britanice ne-a scris că instrumentele făcute de maiștrii lutieri de la Reghin 'sună dacă nu la fel de bine, poate mai bine decât multe din instrumentele vechi italienești'” spune Bâzgan.

Produsele reghinene au ajuns de-a lungul anilor la consumatorii de muzică americani, japonezi, europeni, iar mai nou în Brazilia.

În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit și cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producție lunară de circa 250 de bucăți. Fabrica a ajuns să confecționeze naiuri din zeci de esențe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.

Pe lângă viori și naiuri, firma confecționează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale și peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale. În 2016, la Reghin s-au fabricat 76.000 de instrumente muzicale, dintre care 85% au fost exportate.

SC Hora SA Reghin are în jur de 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei, iar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa de oameni calificați.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-13

TAGURI: fabrica hora reghin, instrumente muzicale reghin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...