2017-01-24 11:12


Facturile la gaze vor creşte cu până la 25% în acest an

 |  18:51
Facturile la gaze vor creşte cu până la 25% în acest an

Româniiar putea plăti cu 25% mai mult pentru gazele naturale, până la sfârşitulacestui an, din cauza presiunii distribuitorilor care raportează pierderi depână la 700 milioane de lei. Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Serviciidin Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, ne-a declarat că “preţulgazelor naturale nu mai poate fi ţinut în frâu, dar Guvernul nu poate accepta o majorarea de 25%, pentru că românii numai pot suporta această scumpire cu până la 25%, după ce le-au fost tăiatesalariile şi pensiile”. Pe de altă parte, oficialii E.ONRomânia au anunţat că gazele naturale se vor scumpi foarte mult sprefinalul acestui an.

PreşedinteleComisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu,ne-a declarat că operatorii de distribuţie a gazelor naturale au cerut omajorare a tarifelor cu 25%. “Neprofesionalismul Executivului în a gestiona cadrul legislativ pentru piaţa carburanţilor cât şi în domeniulgazelor naturale a determinat, pe de o parte, creşterea necontrolată şinejustificativă a preţului produselor petroliere şi a creat un dezechilibruatât la nivelul operatorilor de distribuţie a gazelor naturale, cât şi lanivelul consumatorilor. Operatorii de distribuţie a gazelor naturale au cerut omajorare a tarifelor cu 25%. Preţul gazelor naturale nu mai poate fi menţinutla nivelul actual. Nu cred că puteam vorbi de o majorare cu 25% a preţuluigazelor pentru că românii nu ar putea suporta această scumpire majoră”, ne-a declarat deputalul Iulian Iancu. Acesta a precizat că oficialiiComisiei Europene ar putea declanşa procedurade infringement împotriva României din cauza pieţei interne a gazului. “Şi oficialii Fondului Monetar Internaţional au cerutliberalizarea pieţei de gaze într-o zonă unde nu există piaţă. În România nuexistă o piaţă a gazelor naturale. Există un operator de distribuţie a gazelornaturale care a raportat pierderi de 700 milioane de lei”, ne-a mai declarat deputatul PSD. Preşedintele Comisieipentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a mai spus că orice metru cub de gaz exportat trebuie completat cu gazede import. “Nu rămâne nimic neacoperit, fiecare metru cub de gazdat la export trebuie completat. Problema este că românii nu pot suporta scumpirile majore din cauza tăierilor de salariişi pensii”, a adăugat Iancu.

Petromvrea să exporte gaze naturale

Compania Petrom ar putea exporta gazenaturale prin conducta de interconectare Arad - Szeged, potrivit HotNews.ro."Avem discuţii cu Transgaz şi ANRE cu privire la fluxul invers în Ungaria,dar până la acest moment pe Arad - Szeged sunt permise numai importurile.Interconectările între statele membre UE în ambele sensuri reprezintă o cerinţăa legislaţiei europene care trebuie respectată. Prioritatea Petrom vizeazăimpulsionarea creării unei pieţe funcţionale de gaze naturale în România, încare categoriile vulnerabile să fie protejatecorespunzător, iar preţul pentru consumatorii industriali să fierezultatul raportului cerere/ofertă. În prezent, preţul gazelor din producţiainternă reprezintă circa 40% din preţulgazelor de import. Ca şi principiu al economiei de piaţă şi al creşteriieconomice, un producător trebuie să caute cel mai bun preţ pentru produsul său.În acest context, evaluăm oportunităţile de export direct de gaze. Începereaexportului de gaze ar aduce numai beneficii labugetul de stat (prin creşterea contribuţiilor din TVA etc.)", auprecizat reprezentanţi ai Petrom citaţi de HotNews.ro.

E.ON: Gazele se vor scumpi foarte multspre finele anului

Directorulgeneral al companiei E.ON România, Frank Hajdinjak, a afirmat într-un interviupentru “Adevărul” că gazele naturale se vor scumpi foarte mult spre finalulacestui an, din cauza cotaţiilor ridicate din acest moment ale petrolului.„Dacă ajustările s-ar fi făcut în paşi mărunţi, începând din 2009, nu am fiajuns aici, când avem de recuperat un decalaj foarte mare. Nici nu vreau să măgândesc ce se va întâmpla iarna viitoare, având în vedere că preţul petroluluia crescut de la 50 de dolari pe baril la 115, iar cel al gazelor reacţioneazădupă şase-nouă luni. Adică exact în perioada de iarnă vom simţi vârfurile depreţ, aceasta dacă preţul petrolului nu va creşte şi mai mult”, aanunţat Hajdinjak.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image