2017-01-25 03:30


Făina şi mălaiul fac gaură în buzunare

 |  21:00
Făina şi mălaiul fac gaură în buzunare

În plină iarnă, populaţia a ajuns la fundul sacului şi nici bani de mâncare nu mai are. Institutul de Statistică a anunţat că România a înregistrat cea mai mică inflaţie de după 1990, iar preţul alimentelor a cunoscut o creştere extrem de mică. Făina a dat peste cap statisticile, pentru că a avut cea mai mare creştere de preţ, într-un an cu recoltă record la grâu.

Preţurile de consum au urcat în noiembrie pentru a doua lună consecutiv, cu 0,42%, creşterile fiind înregistrate în principal în cazul mărfurilor alimentare şi al serviciilor, în timp ce inflaţia anuală a coborât la 3,44%, un nou minim după 1990. Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată, în noiembrie, la servicii - 0,63%, urmată de mărfurile alimentare, cu 0,54%, se arată într-un comunicat transmis luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pentru luna noiembrie, cel mai mare avans l-a avut preţul ouălor, cu o majorare de 7,2% faţă de luna anterioară, după care urmează legumele şi conservele de legume, cu o creştere de 3,91%.

În ultimul an, preţurile de consum au urcat cu 2,9%, în principal ca urmare a scumpirii mărfurilor nealimentare (4,31%) şi serviciilor (3,96%), în timp ce preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu numai 0,59%. Pe întreg anul, cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat la făină, 8,5%, urmată de mălai, cu 6,12%.

Recuperări din scumpiri

Preţul făinii trebuia să fie mai mic în 2011 decât anul trecut, a declarat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, asociaţie patronală din morărit şi panificaţie. “Numai că, în acest an, am asistat la trei majorări de preţ la gaze şi două la energie electrică”, a adăugat Popescu. “În plus, carburantul s-a scumpit foarte mult, iar preţul transportului aproape s-a dublat, mai ales că nu s-a putut circula pe Dunăre, iar pe drumurile naţionale au fost permise numai camioanele de 25 de tone, nu şi cele mai mari, de 40 de tone”.

Potrivit lui Aurel Popescu, făina a început să se scumpească din februarie 2011, pentru că mai devreme nu s-a putut. “La ora actuală, preţul pâinii ar fi trebuit să fie cu 20% mai mic, dar industria de profil trebuie să-şi recupereze pierderile suferite de la începutul lui 2011”, a completat Aurel Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

TAGURI: inflatie, Aurel_Popescu, pret, faina, gaze, energieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image