2017-01-20 22:12

ECONOMIE


Falsul faliment, cea mai uzitată metodă de „fentare”a plăţii datoriilor

 |  19:36
Falsul faliment, cea mai uzitată metodă de „fentare”a plăţii datoriilor
Tot mai mulţioameni de afaceri apelează în ultimaperioadă la diverse inginerii financiare pentru a scăpa de datoriile la statsau firme private. Dacă metoda „boschetarul” este veche, dar încă folosită demulţi, „falsul faliment” pare să conducă în topul şmecheriilor prin care uniioameni de afaceri pot scăpa de creditele contractate, indiferent cât de marisunt ele. În urma acestor şmecherii rămân doar creditorii care nu îşi mai potrecupera niciodată banii împrumutaţi.

Plini de datoriişi fără viziune economică, tot mai mulţi „oameni de afaceri” de pe piaţă localăapelează la metode neortodoxe pentru a scăpa de grija banilor împrumutaţi.Potrivit specialiştilor în insolvenţă, trimiterea firmei în faliment este unadin metodele la care recurg în această perioadă unii oameni de afaceri care auprobleme cu banii. Fenomenul a luat amploare în special din cauza crizeieconomice. Ingineria financiară bazată pe faliment dă rezultate mereu, iar încele mai multe cazuri, prejudiciile sunt extrem de greu de recuperat. Concret,„ţeparii” înfiinţează firme pe numele altor persoane în paralel cu cea de care vor să scape şitrec pe ele o parte din active, furnizorii, clienţii şi contractele cele mai bune. Imediat ce operaţiunea este realizată, îşiîmping firma în insolvenţă şi intră în faliment.

Creditorii rămânde cele mai multe ori cu „buza umflată”. Când ajung să execute firma respectivăpentru a-şi recupera banii, creditorii văd că practic nu au ce să împartă,deoarece bunurile existente nu se ridică nici măcar la 20% din sumeleîmprumutate. „Se practică, în momentul de faţă, această operaţiune, chiar dacănu la o scară foarte mare. Este un gen de inginerie financiară deşteaptă.Creditorii au însă instrumente prin care se pot opune. În momentul de faţă, estefoarte greu de probat că firma respectivă şi-a cerut falimentul cu rea-intenţie.În Statele Unite, de exemplu, trebuie să arăţi doar că te sufocă financiarcreditorii. Cu toate acestea, dacă firma este verificată aşa cum trebuie detoţi cei implicaţi, se poate vedea dacă s-au făcut transferuri de pe osocietate pe alta. Fiscul ar trebui să-şi facă datoria mai bine în acesteoperaţiuni decât să se bată cu pumnul în piept că s-au pus pe confiscarea mariloraveri”, spune Gheorghe Piperea, avocat specializat în cazuri de insolvenţă.

Doar 2% din firmele aflate în insolvenţă alegsă se salveze

Avocatul DanLazăr spune că lucrurile pot sta şi mai rău. „Dacă statul şi instituţiilegarantate îşi recuperează primii o parte din datorii, creditorii negarantaţi,adică furnizorii firmei, recuperează foarte puţin sau deloc”, a declarat Lazăr.Potrivit acestuia, majoritatea firmelor care intra în procedura de insolvenţă,circa 98%, ajung în faliment şi doar 2% aleg să se salveze prin reorganizare. Potrivit datelorRegistrului Comerţului, peste 11.000 de firme au intrat în insolvenţă înprimele şase luni ale acestui an, aproape la fel de multe ca în 2010. Înschimb, numărul firmelor înfiinţate în prima jumătate a anului a crescut cu 21%faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Numărul mare de dosare de insolvenţă pe rolduce automat şi la creşterea numărului de inginerii financiare pe care unii lefolosesc ca să “fenteze” datoriile.

Metoda„boschetarul” are succes garantat

Printre cele maifolosite şmecherii prin care „ţeparii” fentează datoriile se numără şi metoda„boschetarul”. Schema este simplă şi în câteva zile datoriile dispar în ceaţă.După ce se umple o firmă de datorii, ea se cesionează cuiva care nu are nimicîn proprietate. De obicei, sunt aduse în România persoane din state non-UE care merg la notar, la Registrul Comertului şisemnează că au cumpărat societatea. După ce au intrat în posesia societăţii,persoanele părăsesc România ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Totul se face contra unei sume de bani, cel mult 30 la sută din valoareatotală a datoriei societăţii respective. Când vine momentul să execute firmarespectivă, Fiscul observă că nu are de la cine să obţină bani. „Legea a fostmodificată şi fenomenul a fost stopat cât s-a putut, dar încă sunt persoanecare preiau firme cu datorii contra unui comision. În mare parte a fost blocataccesul persoanelor non-UE la aceste operaţiuni. Din păcate, ingineriilefinanciare se adaptează la legile în vigoare”, a declarat Iulian Urban, expertjuridic.

Potrivit Coduluide procedură fiscală, pentru a recupera debitele, autorităţile ar trebui săajungă, cel puţin teoretic, să pună sechestru pe bunurile unei firme înaproximativ o lună de la înregistrarea restanţelor. În practică însă, lucrurilesunt tărăgănate mai mult timp, iar în final rămâne doar paguba.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image