2017-01-24 13:16


Fără noi biruri anul viitor

 |  21:00
Fără noi biruri anul viitor

România nu va fi nevoită să ia alte măsuri de ajustare a cheltuielilor bugetare în 2012 indiferent de ce se va întâmpla pe pieţele internaţionale, a declarat marţi, la dezbaterea proiectului de buget în Comisiile parlamentare de buget-finanţe, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Oficialul MFP a subliniat din nou că bugetul propus pentru 2012 este unul realist, în condiţiile în care ultimele evaluări arată că zona euro se întoarce spre austeritate.

„România are o imagine foarte bună în UE şi la nivel internaţional, pentru că a luat măsurile de ajustare din timp, fără să aştepte decizii ale UE, aşa cum au făcut Grecia, Italia şi Portugalia, măsuri care au evitat ca România să intre în colaps”, a spus Ialomiţianu. El a precizat că bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 2,1%, bazată pe investiţii din bugetul de stat şi pe avansul construcţiilor - 3,9%, industriei - 2,7% şi serviciilor - 1,6%.

Ministrul a trecut în revistă principalii parametri macroeconomici ai bugetului - PIB de 579,6 miliarde lei, curs mediu de 4,26 lei/euro, o inflaţie anuală de 3,4% şi una la final de an de 3,5%, un număr mediu de salariaţi de 4,55 milioane faţă de 4,25 milioane în 2011, 410.000 şomeri, o rată a şomajului de 4,5% (4,9% în 2011), câştig salarial mediu brut de 2.117 lei, deficit pe cash de 1,9% din PIB, venituri bugetare de 33,7% din PIB şi cheltuieli de 35,6% din PIB, o creştere a investiţiilor de la 36,1 miliarde lei la 38,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte amendamentele depuse de Opoziţie, oficialul MFP a afirmat că au fost analizate serios de experţii ministerului şi ar avea ca efect o majorare a deficitului bugetar de 3,8% din PIB sau punerea în pericol a cheltuielilor cu pensiile, salariile profesorilor sau cu funcţionarea unor instituţii. „Nici o ţară din UE, indiferent că are guvern socialist sau de dreapta, nu a aplicat un set de măsuri de acest gen, care să ducă la creşteri de cheltuieli şi reduceri de venituri”, a arătat ministrul finanţelor.

Economiile cu comasarea alegerilor, luate în calcul

„Banii pentru alegeri se asigură din Fondul de rezervă. Sigur vom avea o îmbunătăţire a execuţiei bugetare, banii se vor duce spre investiţii şi nu va trebui să mai împrumutăm atâţia bani”, a spus Ialomiţianu. Totodată, ministrul a menţionat că sumele suplimentare care vor fi încasate la buget în 2012, dacă situaţia economică se îmbunătăţeşte, vor fi distribuite fie pentru investiţii, fie pentru creşteri de salarii şi pensii.

„Toate salariile şi pensiile vor fi plătite la nivelul din 2011. Dacă vom avea o situaţie financiară mai bună în primăvară, ne gândim la o redistribuire a sumelor fie pentru investiţii, fie pentru creşteri de pensii şi salarii. M-am angajat în faţa Guvernului că putem executa acest buget cu deficit de 1,9% din PIB fără reducerea cheltuielilor şi majorarea impozitelor. Aceasta este responsabilitatea mea”, a spus oficialul MFP. Ialomiţianu a precizat că nu există o variantă de lucru la nivelul Guvernului privind neimpozitarea salariilor între 700 şi 1.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: gheorghe ialomitianu, biruriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image