2017-01-20 13:59

ECONOMIE


Fenechiu o atacă pe Boagiu. După PSD, şi PNL cere anchetă la TAROM, în urma pierderilor financiare din 2010

 |  16:27
Fenechiu o atacă pe Boagiu. După PSD, şi PNL cere anchetă la TAROM, în urma pierderilor financiare din 2010
Deputatul PNL ReluFenechiu îi cere ministrului transporturilor, Anca Boagiu, demararea cât mairapidă a unei anchete la nivelul TAROM, care să identifice responsabilii pentrupierderile financiare înregistrate în anul 2010, cele mai mari din 1990încoace. Recent, şi PSD a solicitat o anchetă pe aceeaşi temă.

Fenechiui-a adresat o scrisoare deschisă Ancăi Boagiu, plângându-se de rezultateledezastruoase ale companiei. "În condiţiile în care, pentru primaoară în istoria TAROM, cota de piaţă s-a situat pe un trend crescător, atingândo valoare de 22,4% în 2010, faţă de 19,7% în 2009, iar numărul de pasageri acrescut cu 23,6% în 2010, rezultatul total indică o pierdere de 332,48 milioanelei, adică 78,97 milioane euro, în creştere cu aproximativ 44% faţă de anulprecedent, când operatorul aerian de stat a raportat un rezultat negativ de234,69 milioane lei", scrie Fenechiu.

Eladmite ca plauzibil faptul că acest rezultat economic ar putea fi provocat decreşterea preţului petrolului. "Deşi situaţia financiară a mai multorlinii aeriene europene s-a mai ameliorat în 2010, rezultatele TAROM s-audegradat considerabil. Această situaţie putea fi prevenită dacă, asemeneacompaniilor aeriene tradiţionale, şi operatorul aerian de stat al Românieirecurgea la operaţiuni de hedging în privinţa combustibilului", recomandăFenechiu. Strategia de hedging presupune protecţia împotriva riscurilor încondiţiile unei pieţe instabile şi evitarea pierderilor.

Fenechiuse întreabă de ce hedgingul se numărăprintre măsurile de rentabilizaremenţionate de Compania TAROM pentru anul 2011, dar nu s-a numărat printresoluţiile alese"şi în 2010, în condiţiile crizei economicegeneralizate şi a unui rezultat financiar de asemenea negativ pentru anulprecedent". "Răspunsul ar putea conduce spre o evidentă neglijenţăsau chiar inconştienţă a conducerii Companiei TAROM, dar şi a MinisteruluiTransporturilor, responsabil pentru controlul activităţii companiei",acuză Relu Fenechiu, citat de NewsIn.

"Înacest context, doamnă ministru, vă solicit demararea cât mai rapidă a uneianchete la nivelul Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM SA,în vederea identificării celor responsabili atât pentru pierderile financiareînregistrate în anul 2010, cât şi pentru lipsa unor măsuri eficiente şioportune de prevenire sau cel puţin de ameliorare a acestei situaţiidezastruoase", conchide scrisoarea liberalului.

Închidereaexerciţiului financiar 2010 s-a soldat cu o majorare cu 29% a cheltuielilor cucombustibilul, impactul acestor costuri asupra rezultatelor financiare de anultrecut fiind de 19 milioane euro. Erupţia vulcanului Eyjafjallajokull dinIslanda, în aprilie 2010, a avut un impact financiar de 4,87 milioane euroasupra companiei TAROM. Un alt factor care a condus la rezultatul financiaractual a fost reprezentat de devalorizarea monedelor LEU şi EURO în raport cumoneda USD. Pe rutele intraeuropene, toţi operatorii de transport aerian auraportat pierderi în 2010, cauzate de creşterea preţului petrolului şi denumeroasele taxe impuse companiilor aeriene de către guvernele mai multor ţărieuropene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image