2017-01-22 05:49

ECONOMIE


FGDB: Banca-punte va funcţiona circa doi ani

 |  13:24
FGDB: Banca-punte va funcţiona circa doi ani

Banca-punte este concepută ca o entitate cu existenţă temporară, în principiu de doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, de către BNR, în scopul menţinerii stabilităţii financiare, până la finalizarea operaţiunii de vânzare-cumpărare către un investitor eligibil, anunţă FGDB. "Având în vedere contextul internaţional şi european actual, în România se lucrează în prezent la implementarea unui set mai larg de măsuri/instrumente de stabilizare în cazul instituţiilor de credit aflate în dificultate şi care vizează implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB)", se spune într-un studiu al Fondului cu privire la considerentele de înfiinţare a băncii-punte în România. Studiul arată că avantajul înfiinţării băncii-punte ar fi acela că permite autorităţii responsabile de implementarea măsurii de stabilizare să acţioneze rapid atunci când este necesară conservarea valorii unei bănci care are probleme serioase dar nu iremediabile. Această tranzacţie nu are ca scop salvarea unei bănci care nu are o valoare reală; pentru astfel de cazuri opţiunea potrivită fiind lichidarea.

Proiectul actului normativ ce vizează modificarea legii Fondului prevede acordarea posibilităţii utilizării resurselor sale, atât cele disponibile, cât şi cele din împrumuturi, în scopul finanţării măsurilor de stabilizare adoptate de Banca Naţională a României(BNR), şi, totodată, introduce competenţe si responsabilităţi noi pentru Fond, şi anume administrator delegat şi, după caz, acţionar la o instituţie de credit supusă unei măsuri de stabilizare şi acţionar unic şi consiliu de supraveghere al unei bănci-punte.

Potrivit studiului, banca-punte se constituie şi funcţionează, pe baza hotărârii BNR, având ca acţionar unic Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Banca punte va funcţiona în sediile fostei bănci în cazul căreia s-a aplicat măsura de stabilizare, accesul clienţilor la serviciile bancare fiind asigurat fără întrerupere, în condiţii normale, asigurându-se totodată şi continuitatea contractelor în derulare. Deponenţii garantaţi vor beneficia în continuare de protecţia Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în limita plafonului de 100.000 de euro.

"Banca-punte va urmări asigurarea unui grad de risc scăzut în desfăsurarea operaţiunilor sale şi o extindere prudentă a activităţii. Finanţarea băncii-punte este asigurată din resursele private ale Fondului. Implicarea resurselor publice se poate realiza numai sub formă de împrumut acordat Fondului de către Ministerul Finanţelor Publice, condiţiile de acordare şi rambursare ale acestuia fiind stabilite prin hotărâre de guvern", se mai spune în studiu.

Administrarea băncii-punte se face în sistem dualist: membrii directoratului sunt desemnaţi de BNR dintre persoane cu expertiză si experienţă recunoscute în domeniul bancar, iar atribuţiile consiliului de supraveghere sunt exercitate de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image