2019-01-20 17:14


Finalizarea centralei atomice - Ponta vrea chinezi la Cernavodă

 |  18:21
Finalizarea centralei atomice - Ponta vrea chinezi la Cernavodă

Premierul Ponta dă unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă oricui are bani să le construiască, chinezi sau europeni, dar numai să se facă. Această decizie a anunţat-o primul-ministrul în periplul său asiatic, după întâlnirile avute cu oficialităţi chineze. De altfel, România se chinuie de mai mulţi ani să formeze un consorţiu care să asigure finanţarea terminării lucrărilor la Cernavodă. Criza economică, dublată de inconsecvenţa la nivel decizional a statului român, a gonit investitorii.

Guvernul României este dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, fiind vorba de investiţii de miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu reprezentanţii companiei China Nuclear Electric, informează Agerpres. „Pot să spun direct: orice companie, nu doar compania chineză, dacă ar fi şi o companie europeană şi ar fi vorba de aceleaşi condiţii, da, suntem dispuşi să dăm pachetul majoritar. În momentul în care le cerem să vină cu finanţarea, cu tehnologia de construcţie, nu vine nimeni să-ţi dea şi bani şi tehnologii şi totuşi să rămâi stăpân”, a spus Ponta. Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China.

„Dacă va exista o decizie pozitivă, nu poate fi decât în avantajul nostru”, a mai spus Ponta, precizând că reprezentanţii companiei „au dat semne” că vor să investească în România. El a arătat că în Europa e dificil de găsit finanţare pentru proiecte mari în domeniul energiei. Ponta a mai precizat că se va reface şi studiul de fezabilitate pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Încercări fără rezultat

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a pornit în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010. Iniţial, din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, la care se adaugă şi criza mondială, care a afectat atât consumul de energie, dar şi finanţele acestor companii, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect. Din firma de proiect mai fac parte Enel şi ArcelorMittal.

După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: Ponta, cernavoda, chinezi, fezabilitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...