2017-01-21 08:26

ECONOMIE


Financial Times: Statele din Europa de Est amână adoptarea euro

 |  17:27
Financial Times: Statele din Europa de Est amână adoptarea euro

Statele din Europa deEst amână adoptarea euro, iar ţinta României privind trecerea la monedaeuropeană în 2015 este, dincolo de suprafaţă, un instrument util deconstrângere a coaliţiei guvernamentale să nu "arunce cu bani"înaintea alegerilor, relatează Financial Times (FT).

Înafara României,majoritatea statelor din centrul şi estul Europei amână înlinişte posibilele termene de aderare, notează Financial Times. Polonia, care aabandonat termenul anterior, 2012, a împins aşteptările de la jumătateadeceniului spre sfârşitul acestuia. Ministrul de finanţe, Jacek Rostowski, adeclarat în luna mai căPolonia ar putea adopta euro înainte de 2019.

Premierulungar Viktor Orban a declarat cătrecerea la moneda unică "este deneconceput" înainte de 2020.

"Cândnu există o piaţă unică europeană în proporţie de 100%, când statele mai slabedin zona euro trebuie să le subvenţioneze pe cele bogate, şi când nu este clarce se va întâmpla cu euro, nu este momentul potrivit să aderăm", adeclarat Petr Necas, premierul Cehiei.

ChiarşiLituania şi Letonia,cele mai entuziaste faţă de adoptareaeuro,au un ton mai precaut referitor la momentul când vor fi pregătite.

Rezultatuleste că noul val de intrări în zona euro, aşteptat anterior până la jumătateaacestui deceniu, ar putea să aibă loc câţiva ani mai târziu.

Nicio ţară nu spune că nu va intra deloc în zona euro, chiar dacă preşedintele ceh,Vaclav Klaus, a sugerat toamna trecută că guvernul ar trebui să negociezeopţiunea de a rămâne în afara uniunii monetare.

Toatecele 12 ţări care au aderat la Uniunea Europeană din 2004 sunt obligate prinlege să adopte euro,dar trebuie mai întâi să îndeplinească mai multecriterii, astfel încât termenul este flexibil. Trei dintre aceste state,Slovacia, Slovenia şi Estonia au trecut deja la euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image