2017-01-19 21:22

ECONOMIE


Finanţarea deficitului, cea mai mare problemă în 2012

 |  21:00
Finanţarea deficitului, cea mai mare problemă în 2012

Reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi ai BNR susţin că scăderea ratingului datoriilor în lei de către Standard&Poor’s este de fapt o reglementare internă, fiind puţin probabil să afecteze statutul României în ochii investitorilor. S&P a confirmat ratingul suveran al României la nivelul "BB+/B", cu perspectivă stabilă, dar l-a redus cu o treaptă pe cel pentru datoriile în lei pe termen lung şi scurt, în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de ţară.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, consideră că această scădere a ratingului nu este adevărata problemă a României, ci finanţarea deficitului. “Sincer vorbind, din tot ceea ce văd eu, aceste comunicate ale agenţiilor de rating devin foarte previzibile. Când totul e pus sub semnul întrebării, nu mai are relevanţă ce zice o astfel de agenţie, chiar şi una reputată ca Standard&Poor’s. Însă noi avem totuşi o problemă mare şi aceea este finanţarea deficitului. Dacă ţinem această linie discutabilă, dacă tot vindem pachete de acţiuni ca să avem bani mâine fără se ne gândim la ce va fi peste două zile, cu siguranţă nu va fi bine. Oricum, avem businessuri care se finanţează singure. Petrom, de exemplu, care are un profit de aproximativ un miliard de euro în acest an. Normal că ei îşi găsesc oameni care să investească”, ne-a declarat Cristian Pârvan.

Mugur Şteţ (BNR): Nu s-a întâmplat nimic deosebit

Şi purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, consideră că agenţia de rating „nu a spus” nimic rău despre România, ba chiar a menţionat că are o perspectivă stabilă. „Tot ce se întâmplă aici este o aliniere internă. Nu se va mai justifica o diferenţă între intern şi extern. Nu este nimic altceva decât o reaşezare a metodologiei lor. Standard&Poors nu aînrăutăţit nimic. Ba chiar a zis că totul e stabil. Nu s-a întâmplat nimic deosebit”, ne-a  declarat Şteţ.

Măsura de a aduce ratingul datoriilor în lei la nivelul celui pentru datoriile în valută reflectă revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. În conformitate cu această metodologie, diferenţa dintre ratingurile datoriilor în valută şi cele pentru creditele în monedă locală scade pentru majoritatea ţărilor evaluate de S&P. Agenţia ia aceste măsuri considerând că guvernele au un interes mai mic pentru diferenţierea datoriilor în valută şi în lei, în eventualitatea unei restructurări a datoriilor, având în vedere globalizarea tot mai mare a pieţelor. În conformitate cu criteriile aplicate pentru evaluarea ratingurilor suverane, ratingul pentru datoriile în lei a fost egalizat cu cel pentru datoriile în valută, având în vedere gradul ridicat al euroizării economiei, se arată în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image