2017-01-18 14:24

ECONOMIE


Firmele din retail, imobiliare şi industrii, principalele „candidate” la insolvenţă

 |  12:26
Firmele din retail, imobiliare şi industrii, principalele „candidate” la insolvenţă

Companiile din domeniile retail, imobiliare şi industrii (incluzând producţia de utilaje, farmaceutice, agro-alimentare) deţin cea mai mare pondere în piaţa de insolvenţă, potrivit reprezentanilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR). În cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvenţă rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanţarea stocurilor, în condiţiile unei structuri rigide a costurilor şi a unor activităţi puternic sezoniere.

Conform reprezentanţilor CITR, veniturile pe metru pătrat continuă să fie la un nivel foarte jos, iar marjele de profit fac faţă cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare. De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societăţi constituie o barieră în derularea activităţilor de retail în cadrul procedurilor de insolvenţă. În ultimii ani, atât micile magazine de stradă, cât şi marile companii de distribuţie de bunuri de consum au fost afectate.

Următorul domeniu afectat de insolvenţă, după cel al retailului, este cel imobiliar, atât la nivelul proiectelor imobiliare rezidenţiale sau comerciale, cât şi la cel al producătorilor de materiale de construcţii. În ceea ce priveşte proiectele imobiliare, potrivit Andreei Anghelof, Managing Partner al CITR, poate fi semnalat faptul că un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulţi dintre aceştia renunţând la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. De asemenea, investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranţa dezvoltării unor proiecte imobiliare, proiecte ce în actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta în perioada ce urmează o sursă de proiecte de insolvenţă.

Printre principalele cauze care generează aceste probleme în domeniile retail şi imobiliare se numără lipsa de finanţare, o problemă care afectează sever aceste domenii de activitate, precum şi scăderea puterii de consum a populaţiei şi a cererii de imobile. Aceste puncte nevralgice au determinat reducerea semnificativă a cererii în piaţă atât pentru bunuri de larg consum, cât şi pentru proprietăţi imobiliare.

În aria industriilor, pe de altă parte, sunt relativ puţine nume sonore aflate în insolvenţă, în condiţiile în care managerii unor astfel de companii se tem în mod nejustificat că asocierea mărcii lor cu procedura insolvenţei le-ar putea afecta poziţia pe piaţă. Totuşi, şi sectorul industiilor este afectat de efectele crizei financiare, însă acesta prezintă un avantaj faţă de alte sectoare - accesul companiilor care activează în industrii la reeşalonarea creditelor este mai facilă decât a companiilor care activează în domenii precum retailul. Se ajunge astfel la întârzierea declanşării unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori.

“Din punctul de vedere al complexităţii cazurilor şi a importanţei lor ca proceduri de reorganizare, cele mai relevante sunt companiile care activează în industrii, urmate îndeaproape de retail. Imobiliarele au o pondere redusă la capitolul reorganizări judiciare, cel puţin în comparatie cu cele două domenii deja menţionate, fiind însă o componentă semnificativă în cadrul procedurilor de faliment gestionate de către societatea noastră”, a declarat Rudolf Vizental, Senior Partner Casa de Insolvenţă Transilvania.

Potrivit reprezentanţilor CITR, în prezent cele mai atractive companii pentru investitori par a fi cele care activează în industrii. Un motiv evident în acest sens îl constituie câştigurile mai sigure şi mai rapide decât în real estate, domeniu care a fost surclasat la acest capitol. Investitorii interesaţi de domeniul industriilor se împart de cele mai multe ori în două categorii de prim plan: pe de-o parte sunt cei care intenţionează să îşi repoziţioneze propriul business pe piaţă printr-o achiziţie de active ale unor companii cu dificultăţi financiare, iar pe de altă parte sunt cei care urmăresc valorificarea activelor cumpărate într-un viitor cât mai apropiat achiziţiei respective.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-21

TAGURI: firme, candidate, insolventaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image