2017-01-21 04:07

ECONOMIE


Fiscul a pus sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii de 10 milioane de dolari

 |  14:19
Fiscul a pus sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii de 10 milioane de dolari

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari, a declarat   preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

„Ca urmare a unui control, s-a constatat că societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 milioane de dolari. Mai exact, aceasta era scutită de plata taxelor vamale pentru piese folosite în procesul de producţie. Nokia a importat componente, a declarat că sunt pentru telefoanele făcute acolo, apoi au exportat ca atare componentele respective în altă parte, încălcând legea”, a spus Blejnar. Acesta a precizat că sechestrul a fost instituit în urma unui control început în 2009, finalizat zilele trecute. „S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă. Poprirea conturilor se va face dacă nu încasăm ce avem de încasat de la ei”, a mai spus Blejnar. Şeful Fiscului a menţionat că, în cazul unui contribuabil mare, controlul durează circa şase luni, dar în acest caz a durat mai mult deoarece, la un moment dat, a fost suspendat pentru că s-a purtat o corespondenţă şi cu autorităţile vamale din alte state. „Au fost instituite măsuri asiguratorii în baza codului de procedură fiscală. Astfel de măsuri sunt luate când există pericolul ca debitorul să-şi înstrăineze sau să-şi risipească activele”, a precizat Blejnar.

Reprezentanţii Nokia au comentat sec acţiunea ANAF: „Analizăm situaţia şi colaborăm cu autoritatea locală pentru a ne asigura că este soluţionată în mod satisfăcător”.

Valentin Ilcaş, liderul sindicatului Nokia Metal, a declarat că sechestrul pus de ANAF nu îi afectează în nici un fel pe angajaţi. „Am încercat şi eu să aflu ce se petrece, dar se pare că vine direct de la centru de la Bucureşti totul. Angajaţii o să-şi primească drepturile pentru că sunt două acţiuni distincte. Ei sunt ei şi noi suntem angajaţii”, a spus Ilcaş, citat de citynews.ro.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii sunt derulate până la finele anului, un număr total de 2.200 de angajaţi pierzându-şi locurile de muncă. Nokia a început producţia de telefoane mobile la Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

TAGURI: nokia, jucu, fisc, sechestruComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image