2017-01-22 16:18

ECONOMIE


Fiscul a restituit proprietarilor de maşini circa 20 milioane de lei din taxa auto

 |  18:49
Fiscul a restituit proprietarilor de maşini circa 20 milioane de lei din taxa auto

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) a restituit proprietarilor de maşini, în primele patru luni ale acestuian, 19,65 milioane lei reprezentând taxa de poluare, la nivelul anului trecutvaloarea totală fiind de 45,9 milioane lei, potrivit NewsIn.

Valoarea sumelor restituite din veniturilecolectate la taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule la primaînmatriculare şi ulterior la Fondul pentru Mediu a fost, în perioadaianuarie-aprilie 2011,de 19,65 milioane lei, se arată în datele furnizatede ANAF.

Anul trecut, valoarea sumelor restituite, de45,93 milioane lei, a fost mai mică cu 24%, comparativ cu nivelul din 2009, de61,22 milioane lei. În 2008, proprietarii de maşini au primit înapoi 2,78milioane lei.

În primele patru luni din 2011, proprietariide maşini au contribuit la Fondul de mediu prin taxa de primă înmatriculare cu126 milioane lei. Anul trecut, sumele totale adunate la Fondul de Mediu au fostde 830 milioane lei, iar în 2009 de 702,1 milioane lei. În 2008 a fostcolectată cea mai mare sumă, respectiv 1,22 miliarde lei, în timp ce în 2007valoarea totală a fost de 867,8 milioane lei.

Taxa pe poluare instituită prin reglementareaautorităţilor române este contrară dreptului Uniunii Europene (UE), iar efectulsău este să descurajeze importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor deocazie cumpărate în alte state membre, a decis în aprilie Curtea de Justiţie aUE.

Comisia interministerială pentru modificareataxei de primă înmatriculare va finaliza analiza în următoarele săptămâni şi vaprezenta Guvernului un proiect de act normativ în vederea aprobării.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, adeclarat marţi că sunt mai multe variante, Ministerul Mediului urmând săprezinte cea mai bună soluţie, iar deciziase va lua în Guvern.

"Eu spun că trebuie să luăm o decizieprivind respectarea hotărârii Curţii, iar acesta este lucrul cel mai importantpentru ţara noastră. România trebuie să respecte hotărârile organismelorinternaţionale. Se fac analize legate de impact.România asigură sursepentru despăgubiri, poate să le eşaloneze", a mai spus Ialomiţianu.

Fondurile provenite din colectarea taxei pepoluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administraţiei Fonduluipentru Mediu, care finanţează programe şi proiecte de mediu cu rezultateconcrete şi imediate, cum este şi Programul de stimulare a înnoirii Parculuiauto naţional (Programul „Rabla“), Programul de îmbunătăţire a calităţiimediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, Programul naţional deîmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi înlocalităţi, Programul privind producerea energiei din surse regenerabile:eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro şi Programul vizând protecţiaresurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare,canalizare şi staţii de epurare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image