2017-01-24 13:19


Fiscul va demara curând verificarea marilor averi. Inspectorii ANAF vor fi consiliaţi de experţi americani

 |  16:59
Fiscul va demara curând verificarea marilor averi. Inspectorii ANAF vor fi consiliaţi de experţi americani
Guvernul a autorizat, în ultima şedinţă, înfiinţareaîn cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a departamentuluicare va verifica persoanele cu mari averi, a anunţat ministrul finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu. Executivul a decis,la finele anului trecut, că persoanele fizice ale cărorvenituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti unimpozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. PreşedinteleANAF, Sorin Blejnar, a precizat atunci că acţiunile de control în cazul mariloraveri în scopul impozitării vor fi declanşate pentru 200-300 de persoane, înprincipal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat săînregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor. Înluna februarie, Blejnar, a declarat că un control major al averilor mari vaavea loc în a doua jumătate a anului viitor, dar nu a exclus ca şi în acest ansă fie efectuate verificări.

DepartamentulFiscului care va verifica averile mari va face analize de risc obiective pentrua decide ce contribuabili vor fi controlaţi, pe model american, a declaratprim-ministrul Emil Boc. El a menţionat că experţi americani vin în Româniapentru a pregăti personalul ANAF în privinţa analizei de risc.”Este o analiză obiectivă de risc care arată exact unde sunt persoanele aceleacare ar trebui să fie verificate, nu cu conotaţie politică sau de altă natură,de subiectivism. Este o analiză de risc care se face instituţional, aşa cumface şi IRS-ul (Fiscul din SUA - n.r.) din America. Nu ştiu dacă aţi văzut înAmerica, în filme, poliţiştii, preşedintele SUA, toţi sunt trataţi uneori cuumor. Dar aţi văzut unul de la IRS tratat cu umor şi să se facă bătaie de joccu el?”, a explicat Boc.

Averileilicite, întâi taxate, apoi date pe mâna Parchetului

Potrivit premierului, Fiscul va aplica metoda controlului veniturilor, iardiferenţele mai mari de 10.000 de euro dintre avere şi venituri vor fiimpozitate cu 16%, după care cazul merge mai departe în cercetare penală. ”Fisculare un departament special pentru cei cu averi mari şi se uită aşa şi spune: iasă vedem metoda controlului veniturilor. “Cât ai declarat tu la Fisc că aifăcut în anul 2011, cât ai tu avere în curte?”. Dacă este un decalaj mai maredecât 10.000 de euro, tot ce este peste se impozitează cu 16% şi se trimitedosarul la DNA dacă e vorba despre o infracţiune”, a explicat Emil Boc.Fiscul va compara şi cheltuielile contribuabilului cu veniturile şi va impozitadiferenţa.”Sau este a doua metodă, comparaţia cu cheltuielile pe care lefaci. Se uită lumea şi spune “Domnule, cam multe concedii ţi-ai făcut varaasta, unul la Monte Carlo, unul pe nu ştiu unde”, a completat premierul.Întrebat dacă şi fostul ministru PDL al economiei Adriean Videanu va fiverificat, în condiţiile în care şi el este cunoscut ca un obişnuit alconcediilor la Monte Carlo, şeful PDL l-a apărat pe colegul său arătând căacesta şi-a câştigat legal veniturile.”Domnul Videanu sunt convins că poate să arate până la ultimul euro cum acâştigat, este unul dintre cei care şi-au câştigat pe cont propriu averea”, aafirmat preşedintele PDL.Totodată, Boc a previzionat că departamentul ANAF pentru controlul averilormari va deveni unul de temut.”În câţiva ani, ANAF, departamentul acestade control al averilor mari va deveni unul extrem de temut de către oricine dinaceastă ţară, în sensul bun al cuvântului, adică va continua să-şi plăteascătaxele şi impozitele în mod legal poate puţin mai mult, decât să-l caute ăstaşi să-l investigheze cum şi-a cheltuit banii, cum a dobândit averea în anulrespective”, a afirmat Emil Boc.Premierul a precizat că, potrivit metodologiei adoptate de Guvern, nu vor fiinvestigaţi de acest departament al ANAF contribuabilii cu venituri medii şimici.”Noi am adoptat deja în Guvern metodologia averilor mari. În primulrând, e vorba despre acele averi unde diferenţa dintre veniturile pe care le-aiobţinut şi veniturile pe care le ai afişate este mai mare de 10.000 de euro.Din start, aici nu intră profesorul, medicul sau funcţionarul obişnuit. Dinstart, ne ducem la un grup-ţintă care este şi afişat public cu firme înfaliment, dar cu Mercedes, maşini de lux şi vile”, a susţinut Boc, laB1TV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image