2017-01-23 06:37


Fitch: Perspectiva atribuită băncilor din Europa Centrală şi de Est rămâne stabilă

 |  15:26
Fitch: Perspectiva atribuită băncilor din Europa Centrală şi de Est rămâne stabilă

Perspectiva combinată a băncilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) rămâne stabilă dar riscurile negative sunt în creştere, în condiţiile încetinirii creşterii economice, înrăutăţirii calităţii activelor şi potenţialelor constrângeri de finanţare, se arată într-un raport special al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Pentru băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia, perspectiva stabilă reflectă opinia agenţiei referitoare la calitatea activelor relativ solidă, finanţarea şi performanţele acestor instituţii de creditare. Tendinţele nefavorabile continuă pentru băncile din Bulgaria, România şi Croaţia, deşi ele deţin o anume flexibilitate în privinţa absorbirii şocurilor, justificând perspectivele stabile. Echilibrul riscurilor rămâne negativ în Sloveniaşi Ungaria, apreciază Fitch.

Agenţia se aşteaptă la tendinţe negative ale calităţii activelor în majoritatea sectoarelor bancare din CEE în 2012, chiar şi unde s-a înregistrat o oarecare stabilizare sau o îmbunătăţire marginală în 2011. Această estimare se bazează pe o slăbire a creşterii economice în zona euro şi prin urmare în CEE. Această evoluţie va adăuga presiuni suplimentare asupra băncilor din Sloveniaşi Ungaria.

Fitch se aşteaptă ca băncile mamă să-şi retragă gradual finanţarea de la subsidiarele din CEE unde situaţia lichidităţilor subsidiarelor permite, şi o creştere activă pe o piaţă anume nu este avută în vedere. Pe termen scurt spre mediu, constrângerile de finanţare vor restricţiona probabil creşterea creditării şi vor pune presiuni asupra profiturilor, în special pe pieţele mai dependente de finanţarea externă, cum ar fi Ungaria, România şi Slovenia.Totuşi, pe termen lung, o concentrare mai puternică pe sursele de finanţare internă şi o dependenţă mai redusă de împrumuturile externe va fi pozitivă pentru stabilitatea sectoarelor bancare din CEE.

Ratingurile pe termen lung ale băncilor din CEE reflectă în principal potenţialul sprijin din partea băncilor mamă, perspectiva fiind aliniată în consecinţă. O escaladare abruptă a crizei din zona euro, însoţită de recesiune, ar putea avea ca rezultat o retrogradare a ratingurilor băncilor din CEE deoarece vor exista probabil presiuni asupra băncilor mamă.

Într-un astfel de scenariu, ratingurile de viabilitate ale băncilor din CEE ar putea fi de asemenea revizuite în scădere deoarece economiile din regiune ar fi afectate de reducerea cererii pentru exporturi, accesul la finanţare al băncilor va fi limitat şi monedele statelor s-ar putea deprecia.

Totuşi, în Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia, ratingurile suverane mai scăzute (la nivelul 'BBB minus') înseamnă că ratingurile băncilor sunt frecvent la nivelul plafonurilor de ţară iar perspectivele băncilor le reflectă pe cele suverane, se arată în raportul Fitch.

Miercuri, Fitch a revizuit perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei pentru datoriile termen lung în valută şi monedă locală, de la pozitivă la stabilă, din cauza deteriorării perspectivei economice şi financiare a Europei. Agenţia apreciază că presiunile privind capitalul şi finanţarea cu care se confruntă băncile europene s-au intensificat şi au sporit în ultimele luni riscurile pe plan mondial, ceea ce va afecta probabil intrările de capital, creşterea creditării şi cererea internă în Europa Centrală şi de Est.

Băncile mamă din zona euro deţin 87% din activele sectorului bancar din Cehia, deşi subsidiarele locale nu sunt dependente de băncile mamă pentru finanţare. În Bulgaria, băncile mamă din zona euro deţin 62% din activele sectorului bancar. În Letonia şi Lituania, băncile mamă sunt predominant din Nordul Europei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-02

TAGURI: Fitch, banci Europa centrala si de Est, perspective banci, riscuriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image