2019-01-21 12:36


FMI ia Codul Fiscal la bani mărunţi

 |  21:01
FMI ia Codul Fiscal la bani mărunţi
Alina Oprea

O misiune tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene soseşte la Bucureşti. Oficialii sosesc în România pentru discuţii referitoare la Codul Fiscal şi la stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu cele două instituţii financiare internaţionale, informează Agerpres. Misiunea FMI şi CE urmează să se încheie în 26 mai.

„Este o misiune tehnică şi eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuţie programul cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială. Am avut chiar săptămâna aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Miniştri ai Finanţelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a-şi readuce în discuţie acest program şi a-l închide cu succes în septembrie“, declara recent ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a precizat că scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare măsură din Codul Fiscal pe bază de argumente, însă a subliniat că România are nevoie de relaxare fiscală. Printre temele asupra cărora România nu a căzut de acord în cadrul discuţiilor anterioare cu instituţiile financiare internaţionale se află şi rezolvarea problemelor legate de complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara şi de liberalizarea pieţei gazelor.

De altfel, angajaţii de la Complexul Energetic Hunedoara au protestat săptămâna trecută, compania fiind aproape de intrarea în insolvenţă din cauza gravelor probleme financiare.

Probleme în energie

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marţi, că energia a devenit o armă şi, chiar dacă armele sunt necesare, energia este vitală. În opinia sa, tot ceea ce era valabil în domeniul energetic în ultimii 3-4 ani este acum depăşit şi trebuie actualizat.

„Noi nu avem elaborată o strategie energetică, dar precum vedeţi în Europa şi în lume, avem de-a face cu proiecte de transport izvorâte din necesitate şi azi sunt şi mâine dispar. Acest lucru se datorează evoluţiilor din punct de vedere strategic şi altor evenimente externe şi din acest punct de vedere trebuie să dovedim o foarte mare flexibilitate. Trebuie să construim o strategie energetică flexibilă”, a spus Gerea.  El spune că România ar fi trebuit să aibă o strategie de reindustrializare pe care să se poată baza.

„Strategia energetică trebuie să fie dezvoltată pe pilonul de securitate şi acest lucru va fi şi la nivel european. (…) Trebuie să fim dedicaţi asigurării unui mix energetic echilibrat” a mai spus Gerea.

În opinia sa, cel mai important lucru este ca România să aibă suficiente surse de energie şi capacităţi de producţie, iar în acest context el a enumerat câteva proiecte pe care Guvernul le consideră esenţiale. Printre aceste proiecte se numără investiţie de peste 6 miliarde euro în două noi reactoare nucleare la centrala din Cernavodă, finalizarea hidrocentralei Tarniţa, judeţul Cluj, şi construirea unei termocentrale de 5-600 MW în Oltenia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: energie, delegatie, fmi, gerea, strategia, energetica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...