2018-09-24 12:46


FMI: “România riscă să irosească 7 ani de reforme!”

 |  21:01
FMI: “România riscă să irosească 7 ani de reforme!”

Un lucru este clar: dacă nu ar exista dilema Codului Fiscal, sezonul politic de la noi ar fi mort. Şi poate aşa ar trebui să fie, doar suntem în luna august, rezervată de obicei concediilor. Numai că, de vreo câţiva ani, lucrurile cu adevărat importante în politica românească se întâmplă pe caniculă. Referendumul pentru suspendare lui Traian Băsescu, din 2012, a fost doar unul dintre ele. Acum, deşi situaţia politică nu este una mai puţin complicată, toate tunurile sunt îndreptate către Codul Fiscal, o decizie care ar trebui să fie în primul rând economică. Numai că, tăierea TVA de la 24 la 19% este punctul central cu care PSD ar vrea să se laude în campaniile electorale de anul viitor, iar opoziţia vrea să arate că nu e dispusă să îi facă acest hatâr. Faptul că taxele şi impozitele românilor sunt pe post de minge de ping-pong între partide, nu poate fi decât de rău augur, mai ales în contextul economic actual din regiune, iar acest lucru nu a rămas neobservat.

"România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă", se arată într-o opinie cu titlul "Decizie crucială", semnată de şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, informează Mediafax.

Cei doi arată că, în mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie, pentru a menţine sub control deficitul.

"Mai există oare şi o a treia alternativă care să permită României să îşi reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze noi proiecte? Noi credem că există, dacă amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli sunt mai temperate", notează reprezentanţii FMI.

Austeritatea pândeşte după colţ

Ei consideră că măsurile de stimulare fiscală trebuie aplicate la momentul potrivit şi că nu este evident că o stimulare fiscală suplimentară ar fi de dorit în prezent, dacă trebuie finanţată printr-o datorie mai mare, arătând că România are un ritm rapid de creştere, iar salariile au crescut în acest an cu peste 7%, deşi situaţia economică este încă foarte dificilă pentru mulţi români.

"Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari. România a trecut deja în ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesivă în vremuri bune şi de austeritate strictă în vremuri grele. El nu ar trebui să fie repetat", se precizează în document.

În concluzie, ei apreciază că reanalizarea Codului Fiscal în Parlament, după ce a fost retrimis de preşedintele Iohannis, reprezintă o oportunitate de precizare a priorităţilor fiscale pe termen mediu, de evaluare realistă a dimensiunii spaţiului fiscal şi a vitezei cu care acesta poate fi generat, şi de redimensionare, în consecinţă, a reducerilor de impozite şi taxe propuse.

"Va reprezenta o decizie crucială de conservare a succeselor atât de greu obţinute în materie de stabilitate macroeconomică", concluzionează oficialii Fondului Monetar Internaţional.

PNL cere amânarea unor măsuri fiscale

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu spune că liberalii vor cere PSD să amâne aplicarea unor măsuri fiscale, el menţionând că la consultările pe care le-a solicitat, PNL ar urma să vină cu calcule şi să pună în discuţie ce măsuri pot intra în vigoare de la 1 ianuarie şi care ar trebui amânate.

"Noi o să venim cu calculele în faţa colegilor parlamentari şi o să discutăm cu ei care sunt măsurile care pot intra imediat de la 1 ianuarie şi care vor trebui amânate şi cu cât timp vor trebui amânate, astfel încât măsura să fie sustenabilă, pentru că datorită faptului că Guvernul Ponta nu a luat toate măsurile de restructurare a pierderilor din economia românească sau a cheltuielilor inutile din economia românească, nu pot fi aplicate toate de la 1 ianuarie", a declarat, la RFI, Teodor Atanasiu, informează Mediafax.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, preciza, luni, în contextul discuţiilor privind reexaminarea Codului Fiscal, că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape, astfel încât taxa pe valoarea adăugată să fie redusă la 21% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19%, de la 1 iulie.

PNL a propus partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări pe tema macrostabilităţii economice, echipa desemnată de liberali pentru a demara negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

Cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal va fi dezbătută de cele două Camere ale Parlamentului în cadrul unei sesiuni extraordinare convocată în perioada 24-26 august.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-04

TAGURI: romania, fmi, austeritate, reforme, schaechter, tolosa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
04 Aug 2015

INTREBARE>DUPA CEI 25DE ANI DE JAF...NUMITII 666ISARESCU666.....666ILIESCU666....666MAGUREANU666....SUNT DEJA ACTIONARI LA FMI?CATE PROCENTE DIN FMI AU CUMPARAT CU MILIARDELE DE EURO SIFONATE DE SECURITATEA COMUNISTA SUB PROTECTIA "MARELUI LICURICI"?....DATI-NE SI NOUA O LISTA CU ACTIONARII FMI-ULUI...SAU MACAR CU CEI PROVENITI DIN ROMANIA
STRATEG
04 Aug 2015

Sa terminat hirtia de facut bani , a tiparnitei Euro , ale hotilor occidentali - germani - fanarioti ?
GEORGESCU
05 Aug 2015

penibil si neargumentat; de unde se gasesc toate paparudele astea savante ? cand venea amicl "Jeff" cu gaura in pantofi si il lauda pe Bessse cum fura, atinci erau reforme, nu ?
HANIBAL
06 Aug 2015

Asta cu fata de cal(iapa???) de unde a aparut/Care reforme!????Cum se face ca aproape toti de la FMI,BM,UE au fete de cal,de magar,de homoxesuali si lesbiene?/O greata imensa ma cuprinde!Ma apuca 'dorul" de Stalin!Ala macar era direct...si nu avea "fata de cal"!!Avantaj serios!Macar nu te apuca voma ,in direct!!!!
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...