2016-12-04 18:23

ECONOMIE


FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României la 1,5-2%

 |  15:04
FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României la 1,5-2%

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere uşoară prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude în continuare posibilitatea ca PIB să urce cu mai mult de 2%, au declarat  surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax.

Deşi FMI a redus estimarea de creştere economică pentru principalii parteneri comerciali ai României, indicând recesiune pentru zona euro, autorităţile au insistat că prognoza pentru acest an s-a bazat în mare măsură pe investiţii şi mai puţin pe un nou avânt al exporturilor.

De altfel, Guvernul anticipează că în primul trimestru al acestui an va fi înregistrată o creştere economică mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2011, mizând atât pe faptul că Finanţele au plătit sume considerabile din arierate în ultima parte a anului trecut, cât şi pe comenzile de export aflate în urcare în perioada precedentă.

Sursele citate au arătat că misiunea FMI-CE-Banca Mondială a ajuns la înţelegere cu autorităţile pe toate subiectele în discuţie, cu recomandări de modificare a unor acte normative, astfel că şeful misiunii, Jeffrey Franks, va anunţa duminică încheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat în primăvara anului trecut şi recomandarea pentru eliberarea unei noi tranşe de către boardul FMI.

În luna ianuarie, FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipează că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

Tot în luna ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii activităţii economice din zona euro, care afecetază semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondialã (BM) estimează, într-un raport prezentat în ianuarie, o creştere de 1,5% a PIB pentru România în acest an, după ce anticipa într-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul instituţiei fiind determinat de vulnerabilităţile economiei româneşti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeană a revizuit în noiembrie prognoza de creştere economică a României pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice ale Europei, însă anticipează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-02

TAGURI: FMI, CE, prognozaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Prognoza meteo. Cum va fi vremea miercuri şi joi în ţară şi în Bucureşti Prognoza meteo. Cum va fi vremea miercuri şi joi în ţară şi în Bucureşti. Meteorologii... 16 Noi 2016 | (0)
Prognoza meteo pentru marţi şi miercuri. Temperaturi maxime de 15 grade Prognoza meteo pentru marţi şi miercuri. Meteorologii anunţă că în sudul şi în estul... 21 Noi 2016 | (0)