2017-01-22 10:10

ECONOMIE


FMI a trasat noul plan de sarcini pentru Cabinetul Boc. Reformele “profunde” vor continua şi în următorii doi ani

 |  18:26
FMI a trasat noul plan de sarcini pentru Cabinetul Boc. Reformele “profunde” vor continua şi în următorii doi ani

Restructurareacompaniilor de stat din energie şi transporturi reprezintă cea mai mareprovocare pentru susţinerea creşterii economice, aceste societăţi având nevoieşi de investiţii private pentru că Guvernul nu va avea suficiente resurse, adeclarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. “În absenţa unorinvestiţii masive în energie în anii următori, România nu va putea creşterapid. Va fi nevoie de mai multă participare privată, pentru că statul nu arebani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prinrestructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asiguraconcurenţă şi preţuri realiste. Trebuie acordată atenţie şi protejăriiconsumatorilor vulnerabili şi a angajaţilor din aceste companii", a spusFranks, la prezentarea concluziilor celei de-a şaptea misiuni comune a FMI, CE,Băncii Mondiale. În opinia sa, sectorul transporturilor are nevoie derestructurare profundă pentru a ajuta la relansarea creşterii economice. "Ca şi în domeniul energiei, firmele destat de transport sunt subcapitalizate şi netehnologizate, nu fac faţăconcurenţei. (...) Trebuie restructurare şi trebuie atras capital privat încompletarea fondurilor de la UE", a spus Franks.

TAROM,Poşta Română şi Oltchim, incluse pe lista companiilor monitorizate

FMI va extinde în noul acord listasocietăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom,Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atâtpierderile, cât şi arieratele, pentru că unele dintre ele vor fi luate încalcul la bugetul general consolidat. "Vom extinde numărul companiilorcare sunt monitorizate în program. În programul actual avem o ţintă pe balanţaoperaţională a celor mai mari 10 companii cu pierderi. Vrem să mărim numărul lacirca 20 de companii", a declarat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Prinactualul acord cu FMI sunt monitorizate Compania Naţională a Huilei (CNH),Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şiDrumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, CompaniaElectrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a ÎmbunătăţirilorFunciare.

Totodată,FMI a solicitat Guvernului să facă o evaluare cuprinzătoare a celor peste 150de societăţi de stat, de la nivel central, dar şi local, şi a regiilorautonome. Evaluarea ar urma să dureze şase luni, dintre care primele treipentru cele mai mari companii. Întrebat dacă în noul acord vor fi ţintespecifice privind privatizarea sau închiderea unor companii, Franks a spus căGuvernul va veni cu programe strategice pentru fiecare societate, care vorarăta dacă trebuie vândute, restructurate sau închise.

Valoarea arieratelor depăşeşte 6miliarde de euro

Restanţelela buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34%anul trecut, la 6,86 miliarde de lei, iar cel mai mare datornic a rămas CNH,urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010. Întermeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 miliarde de lei, în special pefondul creşterii restanţelor CFR SA (compania care administrează infrastructuraferoviară), la 1,81 miliarde de lei, de peste trei ori mai mari faţă devaloarea raportată în anul anterior, de 530 milioane de lei.

Potrivitlui Franks, datoriile restante ale companiilor de stat însumează echivalentul a5% din PIB, facturile neplătite constituind o frână majoră pentru creştereaeconomică. Având în vedere nivelul prognozat de autorităţi pentru PIB-ul din2010, de 511 miliarde de lei, rezultă că valoarea arieratelor companiilor destat se ridică la peste 25 miliarde de lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Următorul acord cu instituţiileinternaţionale începe la 1 mai

Comitetuldirector al FMI va discuta la finele lunii martie cea de-a şaptea evaluare aacordului stand-by şi termenii viitorului acord de tip preventiv cu România, aprecizat Jeffrey Franks. El a amintit că valoarea viitorului acord cu FMI va fide circa 3,6 miliarde de euro. Franks a mai spus că decizia de a nu accesaultima tranşă din acordul cu FMI a aparţinut României, acesta fiind, în opiniasa, un semnal pozitiv pentru pieţele internaţionale, care arată că BNR arerezerve suficiente.

Totodată,acordul de tip preventiv care va fi semnat de ţara noastră cu Comisia Europeană(CE) ar putea intra în vigoare începând cu 1 mai,a declarat directorul de ţară pentru România al CE, Istvan Szekely. "Dacăva fi aprobat de Consiliul European, programul va începe pe 1 mai. Misiunea CEa avut succes, au fost îndeplinite cerinţele pentru a completa ultima evaluareşi pentru a elibera tranşa de 150 de milioane de euro", a afirmat Szekely.El a arătat că misiunea comună FMI, CE şi Banca Mondială a definit deocamdatădoar ţintele majore care trebuie atinse în cadrul viitorului acord, urmând caîn perioada viitoare să fie realizată etapizarea şi concretiwarea calendarului."România a ieşit din zona de pericol pentru că şi-a consolidat finanţelepublice şi este pe cale de a reduce deficitul bugetar la sub 3% în 2012, maiales având în vedere că măsurile fiscale au fosat deja adoptate. (...) Estemomentul pentru România să continue reformele structurale şi să treacă pecreştere economică", a spusSzekely.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image