2017-01-24 11:13


FMI cere ca preţurile energiei din contractele cu “băieţii deştepţi” să fie aduse la nivelul pieţei

 |  16:16
FMI cere ca preţurile energiei din contractele cu “băieţii deştepţi” să fie aduse la nivelul pieţei

Preţurilela care companiile de stat vând electricitate şi gaze prin contracte bilateralevor fi ajustate până la nivelul pieţei cât mai curând posibil permitelegislaţia, iar noile acorduri bilaterale vor fi încheiate transparent şinediscriminatoriu prin intermediul OPCOM. "Se vor lua măsuri ca noilecontracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricităţii şial gazelor naturale să fie făcute transparent şi nediscriminatori prin OPCOM,iar preţurile contractelor existente vor fi ajustate până la nivelul pieţeiatât de repede cât este posibil din punct de vedere legal", se spune înscrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, la finalul evaluării dinianuarie-februarie, document citat de Mediafax.

Temacontractelor bilaterale este intens dezbătută la nivel politic şi al societăţiicivile încă din 2006.

Principalacompanie care are încheiate acorduri bilaterale pentru comercializareaelectricităţii este Hidroelectrica, deţinută de stat prin Ministerul Economiei.

Hidroelectricaa fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracteconfidenţiale, la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi care suntrenegociate anual.

MinisterulEconomiei a anunţat în 2006 că intenţionează să facă publice prevederileacordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărauenergia s-au opus şi contractele au rămas confidenţiale. Trei ani mai târziu,preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să facă public modul în care sevinde şi să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalităţi, dar şi aceastăiniţiativă a rămas fără rezultat.

Şefulstatului declara, în luna noiembrie a anului trecut, că fostul director generalal Hidroelectrica Mihai David a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vîntu, prinMircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei.

Băsescu amai spus atunci că şi-a folosit influenţa pentru schimbarea unui alt şef alHidroelectrica, Traian Oprea, de la conducerea companiei. La câteva zile de laaceastă declaraţie, Oprea a fost schimbat din poziţia de director generaladjunct al Hidroelectrica.

Ulterior,la începutul acestui an, David a fost înlocuit la conducerea Hidroelectrica cuConstantin Trihenea.

Hidroelectricaa prelungit la sfârşitul anului 2009 jumătate dintre cele 18 contractebilaterale de vânzare a energiei electrice.

MihaiDavid a afirmat, în 5 ianuarie, că preţul minim la care Hidroelectrica vinde înacest an electricitate prin contracte bilaterale a urcat cu 44%, de la 90 delei pe MWh în 2009 la 130 de lei pe MWh, în urma renegocierii acordurilor.

OPCOMadministrează mai multe platforme de tranzacţionare a electricităţii şi se aflăîn portofoliul transportatorului de energie Transelectrica.

Hidroelectricaeste producătorul de energie cu cele mai mici costuri, urmată determocentralele din bazinul Olteniei. Acestea din urmă au vândut anul trecutenergie prin OPCOM la preţuri cuprinse între 140 şi 170 de lei pe MWh.

Pe piaţagazelor naturale, compania Romgaz a fost obligată să vândă până în toamnaanului trecut la preţuri mult reduse unor consumatori din industriaproducătoare de îngrăşăminte chimice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image