2017-01-20 06:00

ECONOMIE


FMI cere Guvernului să înceapă privatizarea ELCEN

 |  16:36
FMI cere Guvernului să înceapă privatizarea ELCEN

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat Guvernului să treacă Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica în subordinea directă a Ministerului Economiei şi să înceapă procedura de privatizare a companiei, operaţiune care să fie încheiată până la sfârşitul anului viitor.

Obligaţia privatizării Electrocentrale Bucureşti este prevăzută în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi FMI în ultimele negocieri, din toamna acestui an, şi apare pentru prima dată într-o înţelegere cu instituţia financiară internaţională.

Conform documentului, obţinut de Mediafax, autorităţile trebuie să angajeze un consultant juridic până la finele lunii iunie 2012, să selecteze un consultant pentru privatizare până la sfârşitul lunii august, să publice prospectul până la finele lunii octombrie şi să finalizeze privatizarea până la sfârşitul anului viitor.

În prealabil, vor fi accelerate discuţiile dintre Ministerul Economiei, Primăria Capitalei, RADET Bucureşti, Elcen Bucureşti şi RADET Constanţa pentru rezolvarea problemei plăţilor restante şi vor fi eliminate toate arieratele către Romgaz.

Documentul citat mai prevede că vor fi continuate procedurile de înfiinţare a unor societăţi mixte cu investitori strategici pentru construcţia de noi unităţi energetice în Bucureşti, Constanţa şi Fântânele cu acţionariat majoritar privat.

Electrocentrale Bucureşti face parte din grupul companiilor de stat monitorizate de FMI, figurând pe lista datornicilor la buget cu obligaţii neachitate de 43 milioane lei.

ELCEN operează şapte unităţi de producţie a energiee electrice şi termice, în Bucureşti, Constanţa şi Mureş (la Iernut), care cumulează o putere instalată de 2.008 MW.

ELCEN avea, la nivelul anului 2010, datorii către producătorul de gaze Romgaz Mediaş de 405 milioane lei. În contul acestor datorii, Romgaz urmează să preia de la ELCEN termocentrala Iernut, unitate de producţie a energiei evaluată la 230 milioane de euro.

ELCEN este cel mai important producător de energie termică din România, asigurând circa 40% din necesar. Totodată, ELCEN produce 6% din energia electrică livrată în reţele.

În urmă cu trei ani, ELCEN anunţa că intenţionează să caute parteneri pentru construcţia sau modernizarea unor grupuri energetice în Bucureşti, Fântânele (judeţul Mureş) şi Constanţa. Proiectele au rămas nefinalizate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-28

TAGURI: Privatizare ELCEN, FMIComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image