2017-01-22 18:28


FMI confirmă că modificarea OUG 50 a fost o precondiţie la acordarea tranşei din împrumut

 |  19:42
FMI confirmă că modificarea OUG 50 a fost o precondiţie la acordarea tranşei din împrumut

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenităde Guvern cu FMI, publicată pe site-ul instituţiei de la Washington, confirmăcă modificarea OUG 50 a fost o precondiţie pentru acordarea tranşei dinîmprumut programată pentru mijlocul lunii ianuarie. "Ca precondiţie, vomlucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţitransparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată,stabilitatea sistemului financiar. În acelaşi timp, ne vom asigura că BancaNaţională este singura instituţie autorizată să reglementeze activitatea decreditare a băncilor", se arată în scrisoarea citată de Mediafax.Scrisoarea nu mai face nici o precizare privind conformitatea OUG 50 cuprevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene, menţionată în documentulapărut în noiembrie.

ModificareaOUG 50 ca precondiţie pentru eliberarea tranşei figura şi în scrisoareasuplimentară semnată după misiunea FMI la Bucureşti din noiembrie 2010.Informaţiile nu au fost însă confirmate oficial, iar preşedintele TraianBăsescu a declarat, pe 25 noiembrie, că modificarea OUG 50 nu este oprecondiţie de acordare a următoarei tranşe de la FMI.

Legeade aprobare a OUG 50 a fost adoptată de Parlament în luna decembrie, fiinddeclarată constituţională de către Curtea Constituţională şi promulgată depreşedinte pe 28 decembrie. Ordonanţa a fost însă adoptată cu modificări faţăde formula promovată chiar de Guvern, parlamentarii puterii renunţând laaplicarea reglementărilor şi pentru creditele în derulare.

FMI: Presiunilepolitice şi deciziile judecătoreşti pun în pericol atingerea ţintelor fiscaleîn 2011

Măsurile adoptate anul trecut ar trebui să fiesuficiente pentru ca ţintele fiscale din 2011 să fie atinse, dar respectarealor este pusă în pericol de presiunile politice şi deciziile judecătoreştipentru inversarea unora dintre ajustări şi problemele privind cheltuielile dinsănătate, potrivit FMI.

"Ţintelefiscale de la finele lunii septembrie au fost îndeplinite cu o anumită marjă,iar cele de la finele anului 2010 vor fi cel mai probabil îndeplinite, deasemenea. Concomitent cu politici prudente pe partea de cheltuieli, măsurilefiscale deja aprobate ar trebui să fie suficiente pentru a aduce deficitul lanivelul agreat, de 4,4% din PIB în 2011. Cu toate acestea, implementareamăsurilor ar putea fi dificilă, deoarece cresc presiunile politice şi judiciarepentru a inversa o parte din ajustările efectuate, iar persistenţa problemelorprivind controlul cheltuielilor din sănătate ar putea pune în pericolobiectivele fiscale din 2011", se arată într-un raport al FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image