2017-01-18 08:24

ECONOMIE


FMI detonează bomba energetică. Liberalizarea preţului la gaze va dubla facturile

 |  19:42
FMI detonează bomba energetică. Liberalizarea preţului la gaze va dubla facturile

Dupăaproape trei ani de amânări, Guvernul nu mai poate controla preţurile la gazenaturale. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut ieri, într-o întâlnire cuministrul economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentruproducţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formulede calcul. Potrivit analiştilor, acestă liberalizare va duce la dublareapreţurilor gazelor naturale, fapt ce va declanşa o creştere generală depreţuri, în special la alimente.

Înloc să crească preţul gazelor naturale gradual, începând cu 2007, Guvernul esteobligat de FMI să “compenseze” această amânare cu o scumpire unitară în acestan. “Ce trebuia făcut în 2008 şi 2009 sunt obligaţi să facă acum. Există uncalendar de creştere a preţului gazelor naturale din producţia internă,întocmit la sfârşitul anului 2006, de care Guvernul nu a ţinut cont. Din punctde vedere politic, creşterea preţului gazelor naturale a fost stopată,politicienii au considerat că respectarea calendarului este un lucru rău. Dacăs-ar fi pus în aplicare calendarul de creştere a preţului gazelor naturale dinproducţia internă, din 2007 până în prezent, românii nu ar fi suferit la fel demult ca acum”, ne-au explicat surse minsteriale. Acestea au precizat că fostulGuvern a pus frână creşterii preţurilor gazelor naturale, în 2008, peconsiderente electorale. „Respectarea acestui calendar nu înseamnă creştereatarifelor plătite de populaţie. Dacă se aplică acelaşi tratament ca şi înindustria chimică, populaţia nu va fi afectată”, ne-au mai explicat surselecitate.

Analistuleconomic Ilie Şerbănescu crede că „efectul imediat al renunţării la preţurilereglementate va fi dublarea preţului la gaze plătit de populaţie”. „Ce seîntâmplă acum este doar oferirea unui cadou din parte FMI pentru firmelestrăine şi mai ales pentru OMV. Totul se face evident, în numele libereiconcurenţe. Va creşte preţul gazului din producţia internă până la nivelulcelui de afară, cu argumentul că firmele româneşti sunt mai avantajate dincauza preţului mai scăzut cu care oferă gazul decât cele externe. Pe scurt,totul este o mare manevră pentru a vinde de două ori mai scump”, a declaratIlie Şerbănescu.

Ariton:FMI cere o nouă formulă de calcul

Dupădiscuţii de aproape două ore cu reprezentanţii FMI, ministrul economiei, IonAriton, a declarat că aceştia solicită reverificarea preţurilor: “Vor ca preţurilesă fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă decalcul, că sunt probleme". Ariton a adăugat că liberalizarea preţurilorreglementate nu înseamnă neapăratcreşterea tarifelor plătite de populaţie.

În2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE),instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţatcă va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate alegazelor şi electricităţii. În România, aproape toţi producătorii deelectricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentruconsumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazeleproduse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilitede ANRE.

ANREva prezenta Guvernului o analiză a preţului

Liberalizareapreţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi(spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interespublic etc.), propusă de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern, dar ANREva face o analiză în următoarele luni şi va prezenta concluziile Executivului,pentru luarea unei decizii, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. "Înpresent, nu există nici o discuţie oficială în Guvern cu privire laliberalizarea preţurilor la gaze naturale, propunerea aparţinând doar FMI-ului.În următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezentaGuvernului, pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gazenaturale este viabilă sau nu", se mai arată în document.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image