2019-02-21 04:05


FMI lasă deschisă poarta pentru majorarea salariului minim

 |  19:08
FMI lasă deschisă poarta pentru majorarea salariului minim

Şeful misiuniiFMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni că "ar putea fi loc"pentru o creştere a salariului minim, dar această decizie trebuie analizată cuatenţie, pentru că o majorare prea mare ar avea efecte negative, precumcreşterea şomajului. "Orice creştere a salariului minim ar trebui studiatăşi calculată foarte atent, pentru că în cazul unei majorări prea mari aceastaar putea avea efecte foarte negative. Ar mai putea fi loc, dar trebuie să vedemcât", a spus Franks. Subiectul a fost discutat luni de delegaţia FMI cumai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor.

Preşedintele"Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, după întâlnirea cu delegaţiaFMI, că sindicatele şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la salariulminim, care ar trebui să fie de 750 de lei, iar reprezentanţii Fondului audeclarat că vor face calcule legate de implicaţiile economice, îngrijorarea lorfiind să nu existe un efect negativ privind pierderea unor locuri de muncă. "Le-amarătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat nici un loc demuncă, iar când salariul minim a crescut peste 40%, adică în 2002, nu a existatnici o pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut nici un efectinflaţionist", a spus Hossu. El a adăugat că sindicaliştii le-au sugeratreprezentanţilor FMI ca în cazul Legii salarizării să se găsească o soluţiecare să elimine posibilele conflicte sociale şi un lung proces în justiţie carear bloca aplicarea acesteia.

ReprezentanţiiFMI au spus că vor analiza această problemă, sindicatele urmând să le trimităcalculele proprii privind păstrarea ca bază a salariilor din decembrie 2009 şiîngheţarea lor, după revenire, în sectorul bugetar în tot anul 2011, a mai spusHossu. Pe de altă parte, sindicatele au mai discutat cu FMI problematica pieţeimuncii şi dezvoltarea de noi locuri de muncă, aceasta fiind o prioritate pecare Guvernul ar trebui să o aibă. Hossua precizat că un alt subiect abordat de cele două părţi se referă la absorbţiafondurilor structurale, sindicatele urmând să înainteze FMI un material care săsugereze câteva modalităţi de susţinere a absorbţiei. "Am subliniatsolicitarea expresă de a reanaliza rapid, pe partea UE, deblocarea raportuluide gradul III a auditorilor din România", a spus Hossu. Cu privire lacoeficientul 1 din Legea salarizării, a cărui valoare sindicatele o vor de celpuţin 705 lei, reprezentanţii FMI urmează să facă o reevaluare a calculelor înbaza studiului făcut de Ministerul Finanţelor, pentru a vedea dacă existăposibilitatea de revenire sau nu.

Hossu a maideclarat că s-a discutat despre un nou potenţial acord cu FMI, aceştiaconsiderând că măsurile aplicate în 2009 şi 2010 au fost de stabilizare asistemului economic în România, mai ales pe sectorul bugetar. Potrivit luiHossu, un alt acord va avea ca prioritate dezvoltarea economică. În ce priveşteCodul muncii, reprezentanţii FMI au spus că nu au făcut nici o cerere cuprivire la modificarea acestuia, dar că trebuie să nu existe o împiedicare îndezvoltarea normală a pieţei muncii. Astfel, reprezentanţii FMI vor cereGuvernului să le explice ce vor să schimbe în Codul muncii şi să le trimitădocumente oficiale în acest sens, a mai spus Hossu, citat de Mediafax.

O misiune a FMIeste prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti pentru evaluareaacordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţileromâne pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se vaîncheia pe 1 noiembrie.

Următoarea tranşăde la FMI va fi eliberată în decembrie

România ar puteaprimi până la sfârşitul anului o nouă tranşă de la FMI, bani care vor intra înrezerva BNR, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care adiscutat cu reprezentanţii băncii centrale probleme vizând politica monetară.Tranşa urmează să fie eliberată la mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de769 de milioane DST (870 milioane de euro). Boardul FMI va decide în a douaparte a lunii decembrie dacă România va primi o nouă tranşă din acordul deîmprumut, pe baza evaluării misiunii Fondului, care se încheie pe 1 noiembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...