2017-01-19 21:29

ECONOMIE


FMI pleacă, criza rămâne. Fondul Monetar vrea să depolitizeze ''cu forţa'' companiile de stat

 |  17:00
FMI pleacă, criza rămâne. Fondul Monetar vrea să depolitizeze ''cu forţa'' companiile de stat
Ultimavizită a Delegaţiei FMI la Bucureşti s-a încheiat într-o notă uşor optimistă,dată de datele privind ieşirea tehnică a ţării din recesiune, dar cu sarciniprecise pentru Guvernul Boc, depăşit de foarte multe din situaţiile pe care legestionează. Un exemplu concret este acela că FMI cere ca societăţile naţionaleşi companiile de stat să fie conduse de manageri privaţi selectaţi la nivelinternaţional, care să-i înlocuiască pe directorii numiţi politic care aducaceste firme în faliment sau în situaţia de a acumula arierate imense.

Pede altă parte, şeful misiunii FMI la Bucureşti,Jeffrey Franks, a declarat că România riscă să returneze până la 1,5 miliarde deeuro dacă unele proiecte finanţate din fonduri UE nu sunt finalizate în acestan.

"Guvernulrealizează progrese în absorbţia fondurilor europene, dar aceste progrese suntinsuficiente şi eforturile în acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectelecu prioritate redusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concentrezepe domeniile în care absorbţia creşte foarte rapid (...) România riscă să fieobligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă acesteproiecte nu sunt finalizate până la sfârşitul acestui an", a spus Franks.Şeful misiunii FMI a arătat că este nevoie de măsuri suplimentare din parteaautorităţilor şi noi reglementări pentru a îmbunătăţii absorbţia fondurilor UE.

FMI: Reducerea TVA şia altor taxe, posibilă doar în 5-10 ani

"Nuvăd spaţiu suficient pentru 2012 (pentru reducerea taxelor - n.r.), cânddeficitul bugetar trebuie să scadă la sub 3% din PIB, să existe reducerisubstanţiale la taxe, pentru că acest lucru ar presupune măsuri severe pepartea de cheltuieli, care cred că nu sunt posibile. Trebuie să fim realişti înaceastă privinţă", a spus Franks, într-o conferinţă de presă, întrebatdacă este posibilă reducerea TVA şi a cotei unice în 2011. El a precizat căreprezentanţii FMI au transmis autorităţilor române să păstreze cât mai multăstabilitate pentru anul 2011 şi 2012, iar acestea au fost de acord. "Întimp, în următorii 5 sau 10 ani, sper ca România să aibă o mai bună colectare ataxelor şi să crească eficienţa administrării, pentru a putea avea loc dereduceri de TVA, de contribuţii sociale şi să poată să raţionalizeze şi altetaxe", a mai spus oficialul FMI. Franks a mai spus că România are nevoiede un sistem mai simplu de taxe, mai realist, iar acest obiectiv poate fi atinsdoar dacă vor exista acţiuni pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor, inclusivprin ridicarea la suprafaţă a economiei subterane.

Şi reducerea CAS seamână

"Amagreat cu Guvernul că este nevoie să vedem mai multe date privind situaţiafiscală, care să demonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilorsociale. Cheia este să te asiguri că ai suficienţi bani atât pentru 2011, câtşi pentru 2012, ca să poţi reduce contribuţiile sociale sau să iei altfel demăsuri", a spus Franks, citat de Mediafax.

Deperformanţa fiscală a României din perioada următoare vor depinde şi majorărilede salarii promise în sectorul bugetar, astfel încât remuneraţiile se apropiede nivelul anterior reducerii cu 25%, în iunie 2010. "Cu cât scade maimult numărul angajaţilor, cu atât mai mult loc va fi pentru creşteri desalarii. Este prematur să speculăm cât de mult spaţiu va fi în bugetul de anulviitor pentru creşteri de salarii, dar cred că lucrurile se îndreaptă îndirecţia cea bună pentru a crea spaţiu suplimentar în această zonă",explicat Franks. El a arătat că la discuţiile privind bugetul pe 2012 va fianalizat şi cât spaţiu va rămâne pentru creşteri de salarii.

Liberalizareapreţurilor la gaze, până în 2013-2015

"Deciziaa fost ca preţurile să fie ajustate în timp, într-o primă fază pentru companiişimaitârziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia afost ca ajustarea să se producă gradual, până în 2013, iar pentru cei casnici,ulterior, până în 2015", a spus Franks. Anterior el a menţionat căautorităţilese vor alinia definiţiei europene privind consumatorii casnicişicategoriile pentru care se acordă subvenţii.

Deasemenea, şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely, a arătatcă în perioada următoare va trebui stabilite formulele de liberalizare apreţurilor.

România ar putea lua bani de la FMI în 2011

JeffreyFranks consideră că România nu ar trebui să tragă bani de la FMI în acest an,dar nu exclude în întregime această posibilitate, arătând că sunt şanse de sub25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu. Misiunea condusă deJeffrey Franks va propune boardului FMI punerea la dispoziţia României a primeitranşe din împrumutul total de 3,6 miliarde de euro, tranşă în valoare de 475de milioane de euro.

Rundade negocieri cu FMI, încheiată luni, 9 mai, a început la Bucureşti în 27aprilie, având ca obiect prima evaluare a noului acord stand-by de tippreventiv încheiat cu România.Proiectul Scrisorii de Intenţie a fostfinalizat sâmbătă, înainte de întâlnirea membrilor misiunii Fondului Monetar cupreşedintele Traian Băsescu. Noul acord de tip preventiv, încheiat la finelelunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de laUniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la BancaMondială.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image