2017-01-22 14:21

ECONOMIE


FMI: România trebuie să atace corupţia şi birocraţia

 |  18:10
FMI: România trebuie să atace corupţia şi birocraţia

Şeful misiunii FMI înRomânia, Jeffrey Franks, a declarat ieri că România trebuie să ”atace” corupţiaşi birocraţia, cheia împotriva corupţiei fiind simplitatea şi transparenţasistemelor, precum şi responsabilitatea. De asemenea, Franks a menţionat că potenţialul anual de creşterea economiei este de 3% pe termen mediu, dar, pentru ca avansul să fiesustenabil, România trebuie să majoreze producţia, inclusiv prin reintegrareaîn piaţa forţei de muncă a românilor din străinătate.

”Trebuiesă atacăm corupţia. Adesea vorbesc cu experţi pe teme de corupţie, cheiaîmpotriva corupţiei fiind sisteme mai simple, transparente şiresponsabilitatea. Cu cât sunt mai simple sistemele, cu atât există mai puţineoportunităţi de corupţie, cu cât este mai transparent sistemul, cu atât estemai uşor pentru toată lumea să ştie regulile şi este mai greu să le încalce.Trebuie să faci lucrurile astfel încât oamenii să respecte regulile şi astfelse îmbunătăţeşte şi cadrul instituţional”, a precizat Franks.

OficialulFMI susţine că trebuie să fie combătută birocraţia prin îmbunătăţireasistemului de reglementare.

”Româniatrebuie să facă eforturi la partea informală a lucrurilor, mai exact ce trebuiesă facem pentru a îmbunătăţi instituţiile. În primul rând trebuie reformatsistemul juridic, trebuie să facem un sistem mai eficient mai previzibil, maipuţin costisitor din punct de vedere al timpului. De asemenea, sectorul publictrebuie să îşi îmbunătăţească eforturile astfel încât impozitele să devină maifacile, autorizările să devină mai uşor de obţinut”, a explicat Franks.

Acestaa precizat că Banca Mondială şi Comisia Europeană fac analize funcţionale lanivelul mai multor ministere pentru a le ajuta să îşi eficientizeze activitatea.

”S-alucrat cu privire la optimizarea impozitelor şi taxelor, dar asta nu înseamnăreducerea sau majorarea unor taxe, ci cum putem facilita sistemele de depunereşi de percepere a acestor taxe, fiind proces vital”, potrivit oficialului FMI.

Pe de altă parte, Jeffrey Franks a declarat că ratingul de ţarăal României ar putea creşte în următoarele 24 de luni, "dacă politicilecontinuă să urmeze aşa cum s-a stabilit". "Referitor la ratingulexact al României, eu nu hotărăsc ceea cefac agenţiile.Cred căunele dintre aceste agenţiiau dat semnalul că, dacă Româniacontinuăpolitica pe care o are acum, au tendinţa să ofere ocreşterea ratingului mai târziu. Dacă ne uităm la spread-ul pentru România, aceastaeste plasată într-un grup bun de ţări. Este trecută pentru o creştere aratingului de investiţii. Sunt încrezător că dacă politicile continuă să urmezeaşa cum s-a stabilit,în următoarele 24 de luni cred că vom vedea ocreştere a ratingului de ţară", a spus Franks. El a subliniat că ţara noastră ar putea fi avansată încategoria “investment grade” de către societăţile de rating, dacă măsurile dereformă sunt continuate.

Inflaţia va scădeasubstanţial din iulie

FMIestimează că inflaţia în România se va menţine în intervalul 8-8,5% pentru câtevaluni de acum înainte, dar din luna iulie, va scădea substanţial. “De lamijlocul anului, inflaţia va scădea substanţial, pe măsură ce efectelemajorării TVA vor dispărea”, a spus oficialul FMI. Institutul Naţional deStatistică (INS) a anunţat ieri că rata inflaţiei în aprilie a fost de 0,7%,iar în ultimele 12 luni (aprilie-aprilie) a fost de 8,34%.Recent, BNR arevizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6 la 5,1%, pestelimita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 3% plus/minus un punct(2-4%). BNR a revizuit în urcare şi prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 3,2la 3,6%. Ţinta de inflaţie pentru 2011 este, de asemenea, de 3% plus/minus unpunct procentual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image