2017-01-24 11:16


FMI: ''România trebuie să depună eforturi pentru un deficit de 3% în 2012''. Fondul Monetar Internaţional ne pune la dispoziţie 481 milioane de euro

 |  17:36
FMI: ''România trebuie să depună eforturi pentru un deficit de 3% în 2012''. Fondul Monetar Internaţional ne pune la dispoziţie 481 milioane de euro

Autorităţile românevor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a atinge ţinta de deficitbugetar de 3% în 2012, fiind nevoie în special de un progres mai rapid înîmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, a afirmatJohn Lipsky, directorul general interimar al FMI.

"Autorităţilesunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011. Cu toateacestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingereaţintei de deficit de 3% din PIB în 2012. În sectorul de sănătate sunt în cursreforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţireacheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, reducerea arieratelorşi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declarat Lipky într-uncomunicat.

ConsiliulDirector al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tippreventiv, prin care a pus la dispoziţia României a doua tranşă, de 481 milioanede euro.

"Româniaa avut un start puternic în cadrul noului aranjament. Toate ţintele au fostîndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuareareformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reformestructurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nupierdem câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a sporioportunităţile de investiţii şi creştere economică", a mai spus Lipsky.

Potrivitdirectorului general interimar al FMI, sectorul bancar a rămas lichid şi binecapitalizat, iar autorităţile au monitorizat cu atenţie riscurile provenite dela băncile mici şi mijlocii, precum şi de la subsidiarele băncilor de laperiferia zonei euro.

"Îmbunătăţireaîn continuare a supravegherii bancare ar trebui să fie o prioritate care săprotejeze împotriva potenţialelor efecte adverse de contagiune din cauzaturbulenţelor din Europa", a mai spus Lipsky.

OficialiiFMI au evaluat luni îndeplinirea criteriilor cantitative de performanţă dinnoul acord pentru primul trimestru al acestui an, precum şi unele măsuri dereformă pe care autorităţile s-au angajat să le adopte până la data boardului.

Româniaa îndeplinit ţintele cantitative pentru primul trimestru, printre care celelegate de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli primare, şi a adoptat unelemăsuri de reformă care trebuiau realizate până la data boardului, cum ar fireforma ANAF sau legislaţia privind preţul gazelor.

Noulacord de tip preventiv, încheiat în martie, are o valoare de 3,09 miliarde DST(circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România laFMI. Până la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispoziţia României încădouă tranşe, în valoare de 480 de milioane de euro fiecare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image