2017-01-23 04:40


FMI şi distribuitorii de gaze insistă pentru scumpirea gazelor. Calendarul liberalizării va fi finalizat în acest an

 |  19:32
FMI şi distribuitorii de gaze insistă pentru scumpirea gazelor. Calendarul liberalizării va fi finalizat în acest an
Pentru că reprezentanţii FMI fac presiuni pentrumajorarea preţului gazelor, solicitând liberalizarea tarifelor la energie, Guvernultrebuie să finalizeze până la sfârşitul acestui an un calendar de creştere apreţului gazelor naturale din producţia internă. Fostul ministru al economiei VarujanVosganian consideră că, în prezent, liberalizarea preţului la gaze “este un cartof prea fierbinte, pefondul unei populaţii sărăcite şi a anului preelectoral”. În schimb, analistulfinanciar Ionel Blănculescu, fost preşedinte al Autorităţii pentruAdministrarea Activelor Bancare şi fost ministru al controlului în guvernareaPSD, spune că liberalizarea preţului la gaze ar trebui să însemne scăderea tarifelorplătite de populaţie.

Liberalizarea preţului gazelor naturale dinproducţia internă cerută de Fondul Monetar Internaţional ar însemna creştereatarifelor, ne-a declarat fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian. “Din 1990 şi până acum nu aexistat liberalizare fără creşteri de preţuri. Diferenţa de preţ între gazul deimport şi cel intern este foarte mare. În 2011 şi 2012 Guvernul nu îşi va asumaliberalizarea pieţei preţului gazelor naturale din producţia internă”, ne-a declarat Varujan Vosganian.

În schimb, analistul financiar IonelBlănculescu susţine că liberalizarea pieţei de energie, în special pentrugazele naturale, “înseamnăscăderea tarifelor pentru populaţie”. “Nu cred că au timp în acest an să pună înaplicare ceea ce a cerut FMI. Liberalizarea trebuie realizată, acest lucru ar puteaîncepe din acest an pentru companii. Pentru consumatorul vulnerabil, adicăpopulaţia, liberalizarea se efectuează diferenţiat pentrupersoanele bogate şi cele sărace. Abia din 2012 sau 2013 se va schimba modul deaplicare a tarifelor pentru populaţie, care a fost afectată de subvenţionareagazelor pentru combinatele chimice. Liberalizarea pieţei trebuie făcută gradual,iar populaţia poate fi favorizată odată cu sistarea subvenţiilor pentru gazelefurnizate către combinatele chimice”, ne-a explicat IonelBlănculescu.

E.ON insistă pe o creştere a preţurilor

Directorul general al E.ON România, FrankHajdinjak, a declarat că trebuie găsită, împreună cu autorităţile, o “soluţiesocială acceptabilă” în privinţa preţului gazelor naturale, care să ofereprotecţie şi mediului de afaceri, şi că este necesară o creştere a preţurilorîn acest an. „Vrem o soluţie socială acceptabilă împreună cu autorităţile înprivinţa preţului la gaze, dar una care să protejeze şi mediul de afaceri. În2011 este necesară o creştere a preţului, nu neapărat pentru consumatoriivulnerabili, ci pentru cei industriali”, a afirmat Hajdinjak, citat de Mediafax.El a adăugat că România are un preţ redus la gazele naturale, iar companiile dedistribuţie nu îşi mai pot permite să vândă sub costuri. „Trebuie să neaşteptăm la o creştere treptată a preţului, o creştere care va fi de douăcifre. Sunt sigur că şi autorităţile aud acest mesaj”, a adăugat Hajdinjak.

Franks atacă celebrele contracte cu „băieţiideştepţi”

O parte a consumatorilor de energie dinRomânia achită un preţ prea mare pentru că alţii obţin contracte sub preţulpieţei, fiind nevoie de tarife unitare şi transparente în sectorul energetic, aafirmat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks. „Când spun schimbarede preţ şi reglementarea sectorului nu mă refer neapărat la un preţ mai marepentru toată lumea. De fapt, unii plătesc prea mult pentru că, în condiţiile încare alţii obţin contracte sub preţul pieţei, creşte preţul pentru ceilalţi.Deci ne trebuie un preţ unitar, care să fie transparent şi corect pentru toatălumea”, a declarat Franks, la Parlament. El a adăugat că trebuie protejatecategoriile cele mai vulnerabile ale populaţiei. „Suntem conştienţi căajustarea preţurilor în sectorul energetic poate fi un subiect foarte sensibil.Trebuie protejate categoriile cele mai vulnerabile. (...) Am cerut Guvernuluisă stabilească încă de pe acum care sunt aceste categorii, înainte de a începeliberalizarea pieţelor pentru gospodării”, a mai spus Franks.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image