2017-01-24 21:25


FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde de euro prin noul acord

 |  18:39
FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde de euro prin noul acord

FMIva pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro în cadrul nouluiacord, de tip preventiv, care va fi încheiat cel mai probabil pe un an dupăfinalizarea programului actual în mai, iar banii vor fi accesaţi doar în caz deurgenţă, au declarat surse guvernamentale.

"Celemai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentrunoul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz deurgenţă", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Sumaa fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pebaza parametrilor economici disponibili în prezent. Ea poate fi modificată înurmătoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare astatului, au menţionat sursele.

Statulva plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe anchiar dacă banii nu vor fi folosiţi.

Autorităţileromâne înclină către un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind căîn 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exactă a acordului va fistabilită după şedinţa boardului FMI de vineri, care va decide dacă va eliberaRomâniei următoarea tranşă, de aproximativ 900 de milioane de euro.

PreşedinteleTraian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu,şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut joi o întâlnire în care austabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi cu Comisia Europeană.

Odelegaţie a FMI va veni la Bucureşti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acorduluiîn derulare şi discuţii cu autorităţile române privind termenii unui nouaranjament.

Noulprogram cu FMI va include măsuri de reformă care să asigure revenirea economieila potenţialul său, iar printre cele mai importante acţiuni este ajustareadeficitului bugetar, astfel încât decalajul să scadă sub 3% din PIB.

Asigurareastabilităţii sistemului financiar va fi o altă componentă prioritară în cadrulprogramului. Pe partea structurală, vor fi vizate domenii-cheie unde reformaîncă nu a fost încheiată, respectiv companiile de stat şi eficienţacheltuielilor publice.

Nuîn ultimul rând, FMI va dori să se asigure că toate obstacolele birocraticeîmpotriva atragerii fondurilor europene vor fi depăşite, iar statul va aveasuficienţi bani pentru a asigura partea de finanţare necesară pentru atragereafondurilor europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image