2017-01-21 15:23

ECONOMIE


FMI vrea să spargă monopolul statului din energie. Guvernul va vinde în mare pierdere acţiunile companiilor din sectorul energetic

 |  20:31
FMI vrea să spargă monopolul statului din energie. Guvernul va vinde în mare pierdere acţiunile companiilor din sectorul energetic
Intenţia Guvernului de a vinde pachetesemnificative în companii energetice de stat precum Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, anunţată ieri de Jeffrey Franks, şeful delegaţieiFMI la Bucureşti, nu este oportună, în condiţiile în care Guvernul Boc arobţine în prezent doar 20% din valoarea cu care ar putea fi vândute aceste activeîn 2015, consideră experţii în domeniul financiar. Din vânzarea unui pachet deaproximativ 10% din acţiunile fiecăreia dintre cele patru societăţi, Executivulnu ar obţine mai mult de 500 milioane de euro.

Cea mai importantă prevedere din scrisoarea deintenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional o reprezintă vânzarea unorpachete substanţiale de acţiuni ale companiilor energetice de stat, precumHidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz. Şeful misiunii FMI,Jeffrey Franks, a anunţat că autorităţile române vor demara în următoarele lunivânzarea unor pachete semnificative în companii energetice de stat ca Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz. „Ne concentrăm în mod deosebit pe sectorulenergetic şi transporturi, care sunt esenţiale pentru creşterea economică. Înlunile care vor urma, autorităţile vor demara vânzarea unor pachetesemnificative în companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica,Romgaz, Trangaz şi altele”, a spus Franks, citat de Mediafax.

Guvernul a anunţat, în toamna anului trecut,o eventuală listare a Nuclearelectrica, dar ulterior subiectul a fostabandonat, întrucât intenţia declarată a autorităţilor era de a crea două maricompanii energetice, Electra şi Hidroenergetica, prin fuziunea mai multorsocietăţi energetice deţinute de stat. „La fel ca în sectorul energetic,companiile ineficiente şi insuficient capitalizate nu fac faţă. Este necesar caacestea să fie restructurate împreună cu capitalizarea şi experienţa dinsectorul privat. Împreună cu Guvernul, vom restructura companiile din domeniulcăilor ferate şi vom aduce capital privat”, a explicat Franks, referindu-se lacel de-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pedoi ani.

Ionel Blănculescu: „Piaţa este la punctul celmai de jos în acest tip de tranzancţii”

Consultantul financiar Ionel Blănculescu,fost şef al Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare, le solicită celorcare decid înstrăinarea pachetelor de acţini ale companiilor energetice „să îşivândă terenurile şi casele din declaraţiile de avere tot în acest an”. „Este total ineficientă strategia Guvernuluide a vinde acţiuni la aceste societăţi. Piaţa este la punctul cel mai de jos,este un minim istoric pentru acest tip de tranzacţii. Cel mai prost momentposibil pentru astfel de tranzacţii este 2009-2011, nu se vinde nimic înaceastă perioadă. Acum este perioada cumpărătorilor şi nu a vânzătorilor. Abiadin 2014-2015 vom putea vorbi de asemenea tranzacţii. Cei care decid vânzareaacestor acţiuni produc o pagubă foarte mare statului român”, ne-a mai declaratIonel Blănculescu. Acesta a dat ca exemplu vânzarea de către stat unui pachetde aproximativ 8% din acţiunile deţinute la Petrom. „Statul speră să obţinăîntre 500 şi 600 milioane de euro din aceste acţiuni. În prezent, valoareaacestor acţiuni este între 200 şi 300 milioane de euro. Dacă statul va vindeaceste acţiuni în 2014-2015, acel pachet de aproximativ 8% din acţiunile Petromva valora 2 miliarde de euro. De asemenea, FMI doreşte să intre mai mult în consiliilede adiministraţie ale companiilor de stat pentru a micşora posibilitatea defraudă”, a mai spus Blănculescu.

Şi fostul ministru al IMM-urilor ConstantinNiţă (deputat PSD) este împotriva vânzării unor pachete de acţiuni alecompaniilor energetice. „Este o perioadă foate proastă de vânzare a acestoracţiuni. Nu trebuie să vindem acţiunile acestor companii puternice. Trebuiedepolitizat managemenetul companiilor de stat, iar prin acest proces va creşteprofitul companiilor”, a afirmat Niţă.

Vosganian: Statul va obţine 400-500 milioanede euro din aceste acţiuni

Fostul ministru al finanţelor VarujanVosganian (PNL) consideră că Executivul nu ar obţine nici jumătate de miliardde euro din vânzarea unor pachete de acţiuni ale companiilor energetice, înacest moment. „Un pachet de aproximativ 10% din Hidroelectica valorează între150 şi 200 milioane de euro, 10% din Nuclearelectrica se poate tranzacţiona cu100-150 milioane de euro, 10% din Romgaz valorează între 50 şi 60 milioane deeuro şi 10% Transgaz ar fi cotat la 60-80 milioane de euro. În 2008, un pachetde 10% din Transelectica a fost tranzacţionat cu aproximativ 70 milioane deeuro. În prezent, acelaşi număr de acţiuni ar fi cotat la 50-60 milioane deeuro”, ne-a mai precizat Varujan Voasganian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image